Er zijn miljoenen nodig om bouwbedrijven te redden. De voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman luidt de noodklok, nu na de economische crisis de koude winter nog meer slachtoffers eist. EenVandaag kijkt hoe groot de problemen in de bouw zijn.

Gevolg van de financiële crisis is dat er afgelopen drie jaar 45 duizend woningen minder gebouwd zijn dan gepland. Omgerekend betekent dat een verlies aan 90 duizend arbeidsjaren over de afgelopen drie jaar. Uitgerekend nu komen daar weken van vorst overheen.

Door de strenge winter wordt er al meer dan een maand niet gebouwd. En dit kost de aannemers geld. Zoveel geld dat honderden aannemers dreigen failliet te gaan. Voorheen was er een 'vorstverzekering' een fonds voor bouwbedrijven waardoor lonen tijdens vorstverlet gewoon door werd betaald. Door de klimaatverandering werd verwacht dat de strenge winters verleden tijd zouden zijn. Het fonds werd afgeschaft. Bouwbedrijven kunnen nu de kosten niet meer betalen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.