Stropers die worden gearresteerd, criminele afrekeningen in het bos of het dumpen van drugsafval in natuurgebieden: de vrije natuur lijkt steeds vaker het decor van alles wat het daglicht niet kan verdragen.

En volgens natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer is daar een eenvoudige verklaring voor. Er zijn door bezuinigingen nu veel te weinig boswachters. 

Sinds de bezuinigingen op natuurorganisaties in 2013 is de BOA-capaciteit van Staatsbosbeheer met 50 procent verminderd. Tientallen BOA’s houden sinds kort geen toezicht meer in natuur- en buitengebieden.

Hebben stropers en criminelen vrij spel in de Nederlandse bossen? Volgens natuurorganisaties wel, en zij stellen dat het zo niet langer kan. Zij hebben een nieuw plan ontwikkeld. De BOA’s moeten weer onder de Nationale Politie vallen, net als voor 1993.  

In EenVandaag een reactie van Vereniging Natuurmonumenten. Daarnaast Wim Baër van de Agrarische Natuurvereniging Camperland, Ronald Vorenhout van de Nederlandse Vereniging van Natuurtoezicht en Sjaak Smits van Staatsbosbeheer.

Ook bij Radio EenVandaag schuift Ronald Vorenhout aan. Verder spreken we met biograaf en schrijver Dik van der Meulen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.