Het broeit weer onder pakketbezorgers van PostNL. Er heerst grote onvrede onder de koeriers, die  door het postbedrijf als zelfstandige worden ingehuurd. De bezorgers klagen over lage tarieven, de zware arbeidsomstandigheden, en de vele regels en voorschriften die PostNL hen oplegt. 

Vakbond FNV Bondgenoten beschuldigt het postbedrijf er al langer van mee te werken aan een schijnconstructie. PostNL huurt goedkope zzp’ers in, maar behandelt ze vervolgens als werknemers in loondienst. Zo moeten de koeriers aan strenge kledingvoorschriften voldoen, en routes rijden die door het postbedrijf van tevoren worden vastgesteld. 

Schijnzelfstandigheid

Ook de Inspectie SZW oordeelde onlangs kritisch over de arbeidsomstandigheden onder pakketkoeriers. De werkdruk is hoog, het werk wordt steeds zwaarder, en de zzp’ers worden zo beperkt in hun vrijheid dat er sprake lijkt van schijnzelfstandigheid. 

Minister Asscher van Sociale Zaken wil dit soort schijnconstructies aanpakken met de Wet Aanpak Schijnconstructies, die volgend jaar moet ingaan. Die wet maakt opdrachtgevers van bepaalde werkzaamheden verantwoordelijk als wetten en regels rond arbeidsvoorwaarden worden overtreden. Niet alleen PostNL is dan aansprakelijk voor misstanden, maar ook de bedrijven voor wie zij pakketten vervoeren. 

Geen voorwaarden

Uit onderzoek in opdracht van FNV Bondgenoten blijkt dat webshops, zoals Bol.com en Zalando, maar ook chemische bedrijven, zoals DSM en AkzoNobel, niet of amper voorwaarden stellen aan de arbeidsvoorwaarden van hun transporteurs. Volgens de vakbond moeten zij daar met de nieuwe wetgeving wel aan geloven, omdat ze anders aansprakelijk kunnen worden gesteld.

EenVandaag is bij een protestactie van pakketbezorgers bij Bol.com. Ook spreken we met twee boze PostNL-koeriers en met FNV-bestuurder Egon Groen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.