Er heerst grote onvrede in het Verenigd Koninkrijk over de Brexit-deal van premier May. Gisterenavond presenteerde ze haar plannen voor een Brexit en vandaag stapte enkele leden van haar kabinet op uit onvrede met de deal.

"Deze deal is in het nationale belang. We kunnen alleen verder als we samenwerken. Ik ga door met mijn werk en de beste deal voor het Verenigd Koninkrijk krijgen", zei May vanavond op een persconferentie.

'Een beetje een theaterstuk'

"Ze zal op dat moment wel weten dat er geen unanimiteit zal komen in de besluitvorming, dus dat het in zekere zin een beetje een theaterstuk is. Voorafgaand heeft ze met alle mensen individueel gesproken, en weet ze hoe de vlag erbij hangt", zegt Joshua Livestro. Hij werkte voor de Britse Conservatieve Partij en kent Theresa May.

"Het is haar duidelijk dat meerdere kabinetsleden grote twijfels hebben, of ze dit moeten steunen. Daardoor kwam de formulering dat men het collectief steunt, maar niet unaniem. Dat is altijd zo bij kabinetsbesluiten, uiteindelijk is het collectieve verantwoordelijkheid."

'Obstakel is House of Commons'

"Ze weet dat ze een hele moeilijke periode doorgaat. Dat was vanaf het begin van dit proces al duidelijk. Het grote obstakel ligt bij het House of Commons, niet bij de onderhandelaar namens de EU. May weet dat het een lange, moeilijke vergadering gaat worden. Daarom heeft ze geprobeerd die zoveel mogelijk in te kaderen", vertelt Livestro.

"Ze heeft zich blijkbaar procedureel goed voorbereid. Door een van de personen die vandaag is opgestapt, Astin Mcvey, gevraagd om hoofdelijke stemming. Die is om procedurele gronden onmiddellijk afgehamerd."

'Brexit-affaire lijkt op cabaretshow'

De Britse komiek Adam Fields, die in Nederland woont, volgt de ontwikkelingen op de voet. Al vind hij het soms lastig om het bij te houden. "Ik hoorde dat twee ministers hun ontslag hadden ingediend. Toen ging ik een kopje thee zetten, en toen ik terugkwam waren het er alweer vier."

De komiek vindt dat de Brexit-affaire inmiddels op een cabaretshow begint te lijken en schaamt zich er voor om Brits te zijn. “Tijdens elk optreden maak ik excuses aan het publiek.”

Fields ziet geen positieve uitkomst. "Het land is enorm verdeeld. Niemand is blij met elke deal dan ook. Maar ook niemand is blij met een echte harde Brexit. Uiteindelijk is dus iedereen ongelukkig", zegt de comedian. Ook in zijn eigen familie is er tweespalt. "De helft stemde voor en de andere heft voor remain. Het levert veel discussie op en ik zie erg op tegen de kerst."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.