Hoesten, pijn in je keel, stijve spieren en een bonkend hoofd. Het is geen pretje om griep te hebben. Maar voor sommige mensen kan het ronduit gevaarlijk zijn. Het griepseizoen duurt deze winter langer dan normaal en dat leidt tot veel zieken, maar ook mensen die overlijden.

In de eerste week van maart is in Nederland al voor de elfde achtereenvolgende week sprake van een griepepidemie. Het RIVM houdt de cijfers bij, en spreekt van een epidemie als minstens 51 patiënten met griepklachten zich melden per 100.000 inwoners. Het aantal sterfgevallen is sinds het begin van de griepgolf  ook ‘sterk verhoogd’; een teken dat de griep flink huishoudt. Vooral patiënten in de leeftijdsgroep 75+ zijn vatbaar voor het influenzavirus, de veroorzaker van de griep.

Hoe voorkom je dat je ziek wordt?

De griep heb je zo te pakken, het virus verspreidt zich namelijk heel gemakkelijk. Virusdeeltjes verplaatsen zich door de lucht, of zitten op spullen en objecten in het dagelijks leven. Voorkomen dat je ziek wordt is lastig, want overal kan het virus ronddwalen. De griepprik zou je moeten beschermen, maar blijkt niet afdoende. Toch zijn er wel manieren om de kans op infectie te verkleinen:

  • Zorg dat je regelmatig je handen wast. In de loop van de dag raak je van alles aan waar mogelijk ook iemand aan heeft gezeten die een griepvirus bij zich draagt.
  • Als je je handen wast, doe dat dan met zeep of een desinfecterend middel. En wás ook echt, een beetje spoelen heeft geen effect.

Het is ook wel zo sociaal om – als je voelt dat je bent geveld door de griep – te helpen voorkomen dat het zich verspreidt naar de mensen om je heen. Ook dan zorg je dat je je handen veel wast, maar thuisblijven is misschien nog wel het beste. Ook als je je na een paar dagen weer beter begint te voelen draag je het influenzavirus nog bij je, en kun je dus anderen besmetten. En zodra je moet niezen, doe dat dan in je elleboog. Zou je dat in je hand doen, dan verspreid je de uren daarna overal ziektekiemen op alles wat je aanraakt. 

Bron van ziektekiemen

Naast deze tips zijn er ook wat zaken die je, als je er over na gaat denken, het liefst helemaal niet meer zult willen aanraken

  • Vasthoud-stangen in het OV en OV-oplaadmachines Als je wil voorkomen besmet te raken met een griepvirus, kun je het beste niet met het openbaar vervoer te reizen. Maar als je het dan toch doet, raak dan zo weinig mogelijk aan. De meest vieze dingen zijn de stangen en lussen waar je je aan vast kunt houden en de kaartjesautomaten. 
  • Flexplekken Op menig kantoor rouleert iedereen vrolijk langs de werkplekken. Maar als een toetsenbord door Jan en alleman wordt gebruikt, kun je er van op aan dat het vol zit met bacteriën, bacillen en virussen. Wel weer goed om weerstand op te bouwen natuurlijk. 
  • Koffieautomaten en watercoolers Je kunt op je werk nog zo je best doen om zieke collega’s te ontlopen, maar als je zonder na te denken op dezelfde knoppen drukt van de koffieautomaat word je alsnog ziek. 
  • Zeepautomaten op de WC 1 op de 4 zeepdispensers op openbare WC’s is besmet met bacteriën waar je ziek van kunt worden. Zelfs de zeep zelf kan besmet zijn.
  • Peper- en zoutstellen Het vieste dat in een restaurant op tafel staat, ze worden namelijk zelden schoongemaakt. 
  • Alles in de sportschool Bacteriën houden van vochtige warmte, vooral zweet. Je handen plaatsen op een sporttoestel waar net een ziek iemand enorm zwetend op heeft staan te sporten is dus vragen om problemen.