Een griepje, iedereen heeft het wel eens. Vervelend is het absoluut, niet alleen voor jezelf maar ook voor je werkgever. Volgens onderzoeksbureau TNO zijn Nederlandse bedrijven gemiddeld 1,3 miljard euro kwijt aan de Winterse griep- en snotterepidemie. Toch gaan veel mensen na een paar dagen uitzieken toch weer aan het werk, maar is dat verstandig?

Volgens de Volkskrant in ieder geval niet, zij koppen: ‘Beter goed uitzieken dan snotterig op kantoor’. Maar klopt dat ook? In 'Feit of Fictie' onderzoekt Lammert de Bruin of het inderdaad verstandig is om thuis goed uit te zieken.

Griep

Wanneer heb je nou eigenlijk griep dat is een vraag die je eerst moet beantwoorden voordat je allerlei conclusies kunt trekken. Volgens griep-deskundige Ab Osterhaus is het vrij snel duidelijk wanneer je griep hebt: "Je krijgt plotseling hoge koorts, een zere keel, hoofdpijn zijn symptomen van de griep. Zeker tijdens een griepepidemie als er meer mensen griep hebben, is dat vrij karakteristiek”.

Thuisblijven

De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en is behoorlijk besmettelijk. Door alleen al te praten, te hoesten en te niezen wordt het virus al verspreid onder de mensen. Als je het eenmaal hebt is het van belang dat je goed uitziekt. “Voor alle wintergriepen geldt dat je de eerste twee á drie dagen het meest besmettelijk bent. De griep duurt meestal zes of zeven dagen, maar dat is per persoon verschillend”, zegt Osterhaus. 

Beleidsadviseur van vakbond FNV Wim van Veelen vindt dat je thuis moet blijven als je je echt ziek voelt: “Een mens kan namelijk heel goed inschatten wanneer hij of zij ziek is of niet. Dat is ook zo wanneer de persoon denkt dat werken weer mogelijk is”. Toch is het advies van zowel Osterhaus als Van Veelen om thuis goed uit te zieken.

Conclusie

Als je ziek bent dan ben je ziek. Als je te vroeg weer aan het werk gaat, dan kan het zo zijn dat het virus weer terugkomt en dat je anderen besmet met het virus. Voor jezelf en voor je collega’s is het daarom verstandig om gewoon lekker thuis in bed of op de bank uit te zieken. Met een kom groentesoep op schoot, tenminste als je lichaam dat aan kan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.