De noordelijke witte neushoorn staat op het punt uit te sterven. Het laatste mannetje, met de naam Sudan, stierf in maart 2018. Biologen proberen nu snel nog de laatste twee overgebleven vrouwtjes met een IVF-behandeling te bezwangeren.

Biologen proberen met IVF de twee laatste noordelijke witte neushoorns te bezwangeren

Voordat mannetjesneushoorn Sudan stierf hebben biologen nog het benodigde sperma voor de IVF-behandeling afgenomen. Dat sperma ligt ingekapseld in een paar rietjes in de vriezer. Biologen proberen nu overhoopt eicellen bij de vrouwtjes los te peuteren, zodat die in een laboratorium met het sperma kunnen worden bevrucht.

Neushoorns worden met uitsterven bedreigt

Verschillende neushoornsoorten in Afrika staan onder druk. Dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste is er sprake van habitatdestructie: de dieren hebben steeds minder leefgebied.  Klimaatverandering zorgt ervoor dat de leefgebieden van neushoorns droger worden, waardoor de dieren het steeds moeilijker hebben. Maar de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van neushoorns zijn jagers.  In 2017 werden er nog meer dan duizend neushoorns doodgeschoten.

Met de jacht op neushoorns kan veel geld verdiend worden. De hoorn wordt met name in Aziatische landen nog geprezen als medicijn en als middel dat de potentie verhoogd, ook al bestaat de hoor van neushoorns uit hetzelfde materiaal als nagels van mensen.

De aarde maakt een massale uitstervingsgolf mee

De noordelijke witte neushoorn is een icoon geworden van de massale uitstervingsgolf die de aarde nu doormaakt. Het is niet voor het eerst dat er een grootscheepse uitstervingsgolf is op onze planeet. Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is dit mogelijk de zesde keer  in de geschiedenis van de planeet dat er zoveel diersoorten uitsterven. Toch vindt de IUCN de situatie zorgelijk: meer dan 26.000 diersoorten worden op dit moment met uitsterven bedreigd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.