De neushoorn wordt al langere tijd met uitsterven bedreigd. Maar de laatste tijd worden er zoveel afgeschoten dat er drastische maatregelen nodig zijn. Zoniet, dan is het in 2020 afgelopen met de neushoorn, zeggen natuurbeschermers. Wie gaat de neushoorn redden?

De hoorn van een neushoorn is goud waard, sterker nog; twee keer zoveel als goud. In Aziatische landen als Vietnam wordt geloofd dat een vermalen hoorn van een neushoorn kanker geneest. Zulke verhalen zorgen ervoor dat er nu gemiddeld drie neushoorns per dag worden gestroopt. Terroristische groeperingen als Boko Haram, Al Shabaab en Al Qaeda hebben deze goudmijn ook ontdekt en dat maakt de jacht steeds grootschaliger én gewelddadiger.

Situatie vraagt om ingrijpende maatregelen

Vanavond in EenVandaag de Nederlandse zakenman Jurgen Elbertse. Hij heeft een wildpark in Zuid-Afrika waar onder meer twintig zwarte neushoorns rondlopen. Hij weet alles van de jacht en van het beschermen. Elbertse heeft namelijk acht gewapende teams in dienst die dag en nacht de twintig neushoorns in zijn wildpark beschermen.

In de strijd tegen stropers vallen regelmatig doden. De illegale jagers dreigen de strijd te gaan winnen van de beschermers. Daarom pleit Elbertse voor een drastische maatregel: het legaliseren van de handel in hoorns. De wildparkbeheerder moet zélf handelaar worden. Zo neem je volgens hem illegale handelaren de wind uit de zeilen en gaat de lokale bevolking hopelijk inzien dat je de dieren moet beschermen, omdat daar geld aan te verdienen valt.

Het Wereld Natuur Fonds is juist tegen dit plan. Ze stellen dat deze legale manier van handelen niets opleverde toen het om olifanten slagtanden ging. De illegale handel is sindsdien juist enorm gestegen.