Commissaris van de Koning Ank Bijleveld noemt het “onacceptabel” dat minister Opstelten toestaat dat in grote delen van de oostelijke grensstreek het alarmnummer 112 niet of nauwelijks bereikbaar is. In het gebied zijn in de afgelopen tijd veel incidenten geweest waarbij inwoners de hulpdiensten tevergeefs belden.

Na Kamervragen gaf de minister onlangs aan dat hij honderd procent dekking niet kan garanderen. Commissaris Bijleveld van de provincie Overijssel dringt er in de uitzending van EenVandaag bij Opstelten op aan om de wet te veranderen: “Er staat in de wet dat honderd procent dekking niet hoeft, dus dat kan hij zo niet afdwingen. Maar wat mij betreft kan hij dat wel veranderen naar honderd procent. Daar wil ik hem toe oproepen, want ik vind dit niet acceptabel.”

Geld mag geen rol spelen

Bijleveld: “De minister moet een andere opdracht geven aan de aanbieders. Het zal wel een kwestie van geld zijn, maar dan kost het maar wat meer, want ook aan de grens moet er afdoende bescherming zijn.”

Niet serieus genomen

Volgens Bijleveld neemt minister Opstelten de ernst van de problemen niet serieus en is dat een zorgelijke ontwikkeling. “Het gaat om levensbedreigende situaties en het gaat om hulpdiensten die dingen moeten uitwisselen. Dat moet in het hele land goed geregeld zijn. Of iemand nou aan de grens of in het westen van het land woont: Voor iedereen moet het zo zijn dat 112 bereikbaar is.”

Incidenten

Er zijn de afgelopen tijd in de oostelijke grensregio veel incidenten geweest waarbij inwoners 112 niet konden bereiken of hulpverleners problemen met de communicatie. Zo waren er afgelopen week problemen door een niet ontvangen SMS-waarschuwing in het Twentse dorp Lattrop.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.