Het zal je maar gebeuren: je loopt door een museum vol kostbare kunstwerken en vernielt er per ongeluk één. Het overkwam een bezoeker in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daar was op dat moment het kunstwerk 'Gazing Ball' te zien van de wereldberoemde kunstenaar Jeff Koons. Toen de bezoeker het kunstwerk aanraakte, spatte het uiteen.

Het is niet voor het eerst dat een bezoeker per ongeluk een kunstwerk vernielt: in 2014 viel een kostbare vaas van de Spaanse kunstenaar Jaime Hayon te pletter in het Groninger Museum. Wat gebeurt er daarna?

Vaas in Groninger Museum werd vergoed

Willemien Bouwers, woordvoerder van het Groninger Museum, weet nog goed hoe het ongeluk gebeurde in 2014. "Een bezoeker was foto's aan maken van ons infocenter, waar de vaas stond. Tijdens het maken van die foto's liep hij achteruit en stootte hij per ongeluk tegen de vaas aan, die op de grond in gruzelementen viel." Volgens Bouwers schrok de bezoeker zich een ongeluk. "Je moet je voorstellen: een vaas van 80 kilo die op een marmeren grond valt. Dat geeft een enorm kabaal."

"We hebben ons uiteraard eerst ontfermd over de bezoeker en daarna over de vaas. Helaas was al snel duidelijk dat die niet meer te herstellen was." Volgens Bouwers had het museum geluk dat het kunstwerk niet in bruikleen was, maar een geschenk die bij de eigen collectie hoorde. Uiteindelijk heeft de verzekering het bedrag van de vaas vergoed, al wil Bouwers niet kwijt hoeveel de vaas waard was. "Het ging om een geschenk, dus het was moeilijk om daar een waarde aan mee te geven."

Kijk & lees ook

Scherven verkopen

Volgens de woordvoerder van het Groninger Museum werden ze na het voorval overspoeld met reacties van bezoekers. "Het incident kreeg een enorme hoeveelheid media-aandacht. Mensen stuurden ons berichten met verhalen over hoe bang zij waren voor eenzelfde ongeluk. We kregen foto’s van mensen met de vaas van toen hij nog heel was." Andere bezoekers probeerden oplossingen aan het museum te bieden. "We kregen ook hele creatieve ideeën van bezoekers. Zo stelde iemand voor om de glasscherven van de gebroken vaas te verkopen of aan bezoekers mee te geven als aandenken. Het maakte in ieder geval veel los." 

Ook de ongelukkige bezoeker werd overspoeld met interviewverzoeken, maar deze ging daar niet op in. "Die wilde absoluut niet met zijn naam in de media," vertelt Bouwers. De kunstenaar die de vaas maakte, de Spaanse Jaime Hayon, maakte een nieuwe vaas voor het museum. Het ontwerp op de vaas getuigt van de humor die Hayon ziet in het incident. Bouwers: "Hij heeft het hele tafereel op de nieuwe vaas afgebeeld. Er staat dus een meneer op die achteruit foto's loopt te maken en daarbij een vaas omstoot." De nieuwe vaas werd een jaar later weer in het museum geplaatst.

De nieuw ontworpen vaas van Jaime Hayon

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.