Twee unieke en kostbare wandtapijten zijn door het Scheepvaartmuseum in Amsterdam aangekocht. Prijskaartje: 1 miljoen euro per stuk. En dat was maar net op tijd: de aankomende brexit had gemakkelijk roet in het eten kunnen gooien.

De wandkleden stammen uit 1672 en beelden scènes van een zeeslag tussen Engeland en Nederland uit. De aankoop van de doeken, de grootste in de historie van het museum, wilde directeur Michael Huijser het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. "Voor de poorten van de hel weggesleept gaat misschien wat ver, maar we hadden wel haast."

De invloed van brexit op de kunstwereld

Het museum wilde de stukken namelijk voor de brexit in huis hebben, die er op 31 januari nu echt komt. "De situatie met betrekking tot kunstaankopen is vanaf 31 januari volstrekt onduidelijk", vertelt Huijser. "Dus hadden we haast, terwijl de bezitter juist geen haast had. Dat maakte alles nogal hectisch."

De prijzen van de doeken gingen ook nogal op en neer. "Dat kwam door het gedoe rond premier Boris Johnson, waardoor de financiering elke keer weer op losse schroeven kwam te staan. We hebben er uiteindelijk 11 maanden over gedaan." In de kunstwereld in Groot-Brittannië heerst onzekerheid en ongerustheid met de brexit op komst. De pond zou in waarde kunnen dalen, wat buitenlandse kopers kunnen aantrekken, maar vooral speculaties over toekomstige importheffingen werken afschrikwekkend.

Voor de poorten van de hel weggesleept gaat misschien wat ver, maar we hadden wel haast

Een wandtapijt om van te dromen

Maar waarom was de aankoop van de doeken zo belangrijk? Elk jaar bezoekt een delegatie van het Scheepvaartmuseum de TEFAF, de internationale kunstbeurs in Maastricht. En elk jaar zitten er wel bijzondere stukken bij. Maar van één wandtapijt hadden ze alleen maar kunnen dromen. De delegatie stuitte op een zeer zeldzaam, monumentaal wandtapijt, naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude (1616-1693).

Lees ook

Het tapijt maakt deel uit van een serie van zes, waarvan er nu twee tegelijk werden aangeboden. Waarschijnlijk zijn het de laatsten die ooit nog op de markt zullen verschijnen. De doeken tonen scenes uit de slag bij Solebay (1672), de openingsstrijd van de Derde Engels-Nederlandse oorlog.

wanddoek
Bron: Scheepvaartmuseum
Het tweede wandtapijt dat het Scheepvaartmuseum aankoopt

2 miljoen euro

"Uiteindelijk zijn we natuurlijk heel blij dat we de wandtapijten hebben kunnen aankopen. Het gaat om veel geld, meer dan 2 miljoen euro, dat wij bij elkaar hebben gekregen dankzij een groot aantal fondsen", aldus directeur Huijser.

Op 21 januari arriveren de tapijten in het Scheepvaartmuseum, dan worden zij gerestaureerd. Vanaf 2 oktober 2020 zijn ze zichtbaar voor het publiek, bij de start van de grote Van de Velde-tentoonstelling.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.