Morgen is het Open azc-dag. Meer dan zeventig asielzoekerscentra door het hele land zetten de deuren open zodat buurtbewoners en belangstellenden kunnen kijken hoe het er daar aan toe gaat. 

Vorig jaar rond deze tijd reden bussen met asielzoekers door het land, terwijl soms nog een slaapplek voor hen gevonden moest worden. Het tentenkamp in Heumensoord werd in hoge snelheid uit de grond gestampt. Nu is de instroom van asielzoekers weer flink gedaald, worden noodopvanglocaties gesloten en is het onduidelijk of geplande azc’s er nog komen. 

EenVandaag spreekt met Gerard Bakker, bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Hoe kijkt hij terug op dat hectische jaar? Hoe kon die situatie ontstaan? En hoe voorkomen we dat we in de toekomst weer overvallen worden als er grote aantallen asielzoekers komen? 

Voor 2017 zorgt het COA dat er 48.000 plekken beschikbaar zijn voor asielzoekers. Dat zijn er 10.000 minder dan de bedden die dit jaar beschikbaar waren. Op dit moment verblijven er 32.000 asielzoekers in een opvanglocatie van het COA.

Het is de tweede keer dat de Open azc-dag wordt georganiseerd. Het is een initiatief van Vluchtelingenwerk, COA, de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.