Het ijsmerk Ben&Jerry’s gaat samenwerken met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland om politici over te overtuigen dat ze meer vluchtelingen naar Europa moeten halen. Jaarlijks worden er buiten de asielprocedures 500 extra kwetsbare vluchtelingen uitgenodigd om naar ons land te komen, maar dat moeten er meer worden volgens de campagne.

De reacties zijn niet mals. Op sociale media roepen mensen bijvoorbeeld op tot een boycot. Mensen vinden dat zo’n Amerikaans bedrijf zich niet met onze problemen moet bemoeien. Weer anderen noemen het een reclamestunt. En het merk staat er wel een beetje om bekend. Het is ooit opgericht door twee hippie-achtige types die als missie hebben dat ze ‘de wereld een mooiere plek willen maken’. Daarom voerde het bedrijf al actie tegen kolenmijnen in Australië, maakten ze speciaal homohuwelijk-ijs en stonden ze tijdens de Amerikaanse verkiezingen achter Bernie Sanders.

Niet de eerste actie

Ben&Jerry's heeft in het verleden ook de Black Lives Matter-beweging gesteund, waardoor ze werden geboycot door de politie. En ook andere acties werden ze niet in dank afgenomen. Een eerder initiatief van Starbucks waarin zij beloofden 2.500 vluchtelingen aan te nemen in Europa voor 2022 viel eerder ook niet in goede aarde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.