Bed-bad-brood, het was in april een kabinetscrisis waard. Maar waar hebben we het over? Wie zijn die paar honderd mensen die gebruikmaken van deze opvang? Wat krijgen ze, waar slapen ze en wat doen ze?

In Radio EenVandaag een gesprek met oud-PvdA-leider Job Cohen en Joël Voordewind van de ChristenUnie. Als Tweede Kamerlid diende Voordewind een motie in om 'de aanpak Pauluskerk' in te voeren. De motie wordt gesteund door de Tweede Kamer. Hij pleit eveneens voor een extra B: die van begeleiding. Cohen ontwierp de Vreemdelingenwet in 2001 toen hij namens de PvdA staatssecretaris van Justitie was. Bedoeling van de wet was om de stroom asielzoekers te beperken. 

Uitzichtloos

Radio EenVandaag zendt deze hele week reportages uit vanuit het Formule 1 hotel in Groningen, waar een kleine honderd mensen gebruikmaken van de voorziening. Verslaggeefster Laura Kors is een aantal dagen intern geweest en sprak met de bewoners. De uitzichtloosheid van velen is tekenend. Mensen die al jarenlang in ons land zijn, zonder perspectief. Zoals het verhaal van een 18-jarig meisje dat het asielzoekerscentrum moest verlaten en niks anders restte dan zich te melden in Groningen. Alleen op de wereld in Nederland.

Nederlandse les

En medewerkers van de opvang die zo vertrouwd zijn geraakt met sommige bewoners dat ze hun kinderen hebben zien opgroeien; of het nou in een asielzoekerscentrum was of de bed-bad-en-broodopvang. Hilarische verhalen ook, over hoe verschillende culturen persoonlijke verzorging opvatten en hoe dat leidt tot strubbelingen bij de toiletten. Nederlandse les via recamefolders: 'nu in de aanbieding, stokbroden!'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.