De economie krimpt in september met 0,1 procent. In oktober gaat de economie zelfs met 0,2 procent achteruit. Hoe we dat weten? Door de nieuwe economische barometer, een initiatief van Z24 in samenwerking met EenVandaag.

Volgens de barometer is het sterk gestegen pessimisme onder consumenten de oorzaak van de krimp deze maand. Mensen zijn negatiever geworden over hun kansen op de arbeidsmarkt, de toestand van de economie en de situatie op de huizenmarkt.

Vanavond toont EenVandaag hoe de barometer tot zijn berekeningen komt. Volgens de meter gaan mensen deze maanden besparen op grote uitgaven zoals keukens en meubels. Met dat gegeven bezochten we de woonbeurs die deze week in Amsterdam wordt georganiseerd.

De Stand van Nederland is de snelste barometer van de Nederlandse economie. Dat komt omdat Z24 cijfers gebruikt die heet van de naald zijn, zoals autoverkopen en elektriciteitsverbruik. Hierdoor kan een maandelijks inzicht worden gegeven in de economie. De barometer die in samenwerking met EenVandaag bedacht is door Z24, voorspelt de economische groei of krimp in de lopende én de komende maand.

Z24 maakt economisch nieuws voor de nieuwe generatie beslissers. Met zo'n 600.000 maandelijks bezoekers is Z24 een van de grootste zakensites van Nederland. Samen met de buitenlandse zustersites E24 is het de grootste zakensite van Europa.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.