Ruim 1,6 miljard krijgen de provincies komend jaar uit wegenbelasting via de zogenoemde opcenten. Dit is een heffing opgelegd door de provincie bovenop de motorrijtuigenbelasting. In meerdere provincies loopt de provinciale heffing al jaren op, waardoor het bedrag aan opslag bijna gelijk is aan de originele motorrijtuigenbelasting. Ook provincies die er warmpjes bij zitten verhogen vaak jaarlijks fors de opcenten. Dit tot onvrede van burgers en ondernemers.

Afgelopen jaar lijkt het tij iets te keren maar er is meer kritiek op het systeem dat alleen voertuigbezitters belast. Er wordt gepleit voor invoering van een inwonersheffing, waardoor iedere inwoner van de provincie meebetaalt aan de werkzaamheden en taken uitgevoerd door de provincie.

Erik Koppe, lid van de Provinciale Staten voor de VVD, wil af van deze opcenten. Koppe: “Ik vind het oneerlijk dat iemand die geen voertuig heeft, niet meebetaalt aan voorzieningen die de provincie regelt maar er wel gebruik van maakt. Een bus rijdt ook over de provinciale weg.”  Koppe pleit voor de invoering van een inwonersheffing. Dat zou betekenen dat het voor voertuigbezitters goedkoper wordt en dat iedereen meebetaalt. 

Gedeputeerde Ger Koopmans van de provincie Limburg is het er niet mee eens. Volgens Koopmans heeft de provincie een belangrijke taak en worden de opcenten goed besteed. 

Via deze site kunt u berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen.

Zo hoog zijn de opcenten per provincie:

De beelden in de reportage van het Openluchttheater in Weert komen van midden-Limburg Actueel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.