Update 13 december: de Britse krant The Telegraph meldt dat de Australian Communications and Media Authority (ACMA) een onderzoek gaat verrichten of het radiostation met de uit de hand gelopen grap uitzendregels heeft geschonden. De rol van de radio dj's zal buiten beschouwing worden gelaten, zo laat ACMA in een reactie aan de krant weten. De Australische mediawaakhond kan naar aanleiding van het onderzoek besluiten om de uitzendrechten van het radiostation af te nemen, of de licentievoorwaarden te wijzigen. Het onderzoek zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen. UPDATE: het radioprogramma waarin twee dj's de verpleegkundigen van de Britse prinses Kate in de maling namen, is door eigenaar Southern Cross Radio uit de lucht gehaald. Ook mogen alle omroepen van Souther Cross Austereo geen grappig bedoelde foptelefoontjes meer uitzenden. De Australische dj's die vorige week het ziekenhuis belden waar de Britse prinses Kate was opgenomen, zijn maandag huilend op de televisie verschenen. Ze vertelden dat de dood van de verpleegkundige Jacintha Saldanha hen al een aantal dagen niet loslaten.

Gingen de DJ's te ver? En hoe doen Nederlandse DJ's dat? Familie laat inmiddels weten dat Jacintha zelfmoord pleegde 'uit schaamte'. Speelt de Indiase schaamtecultuur hier een rol?

Mel Greig en haar collega Michael Christian belden als koningin Elizabeth II en kroonprins Charles naar het ziekenhuis. Saldanha trapte erin en verbond de twee door met een collega die medische informatie verstrekte. Saldanha werd vrijdag dood aangetroffen. Waarschijnlijk pleegde ze zelfmoord.

Toen Greig van de dood van Saldanha hoorde, was de eerste vraag die zij zichzelf stelde: 'Was zij moeder? Ik hoop dat het hun goed gaat, dat hoop ik echt', zei de inmiddels voor onbepaalde tijd geschorste dj. De 46-jarige Saldanha laat twee kinderen na.

Ook Greigs collega Christian zei dat hij 'geschokt, in zak en as, diepbedroefd' is over de fatale gevolgen van het grappig bedoelde foptelefoontje. Hij voelt met zijn collega enorm mee met de familie en vrienden van de dode verpleegster.

Het interview staat inmiddels online:

Vanavond in EenVandaag: hoe ver kunnen radio-dj's gaan in hun grappen? Onder meer Giel Beelen geeft een reactie op wat er gebeurde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.