Jan Emous, voormalig dj bij Radio Noord-Holland en de KRO, kreeg vorig jaar een Facebookbericht van een oud-collega. Of hij geen zin had om een radiostation te beginnen in Amerika dat volledig gericht was op boeken. Daar hoefde hij niet lang over na te denken en pakte zijn spullen. Inmiddels is hij terug in Nederland en bestaat het radiostation: Paperback Radio. 

Samen met Wim Meiners, oud-hoofdredacteur van De Gooi- en Eem­lan­der, begon Emous de enige zender met alleen maar boekennieuws. Er wordt niet alleen gepraat over boeken, maar ook over schrij­vers, film­sce­na­ri­o's en boek­ont­wer­pen. Tussendoor is muziek uit de jaren zes­tig, ze­ven­tig en tach­tig te horen.

Terwijl Emous een echte radioman is, heeft Meiners geen enkele ervaring met het vak. Toch wilde Emous, die eerder voor de KRO en NOS werkte, graag met hem in zee. Hij werd benaderd via Facebook en uitgenodigd om een half jaar naar Amerika te komen. Meiners kon enkel een onkostenvergoeding bieden, maar de oud-dj greep de kans met beide handen aan. 

Paperback Radio is sinds juni online te beluisteren, en met succes. Gro­te uit­ge­vers zo­als Har­perCol­lins, Ha­chet­te en Har­le­quin zijn enthousiast en werken graag met de radiomakers samen.

Paperback Radio heeft in Amerika ondertussen voet aan de grond gekregen. In EenVandaag een gesprek met Jan Emous over zijn zender en zijn succes.