Speelfilms, televisie, video’s: we zien en kijken naar steeds meer. Dat geldt helaas niet voor blinden en slechtzienden. Gelukkig gaan de ontwikkelingen snel en wordt het ook voor hen steeds makkelijker om verteld te krijgen wat in een serie of film te zien is. Deze 'audiodescriptie' wordt steeds beter.

In EenVandaag sprak Eveline Ferwerda van Bartiméus over audiodescriptie. Bartiméus is het expertisecentrum ter ondersteuning van blinden en slechtzienden. Zij vertelt dat het bijvoorbeeld een groot verschil maakt in gezinnen met een blind of slechtziend familielied. "Stel dat moeder blind is, dan kan zij gewoon meekijken met het gezin." 

Intensieve klus

Programma's van de NPO worden steeds vaker voorzien van audiodescriptie. Eveline Ferwerda geeft aan dat blinden en slechtzienden doorgaans tevreden zijn over de kwaliteit van deze audiodescriptie. Het maakproces is alleen een intensieve klus. "Het zijn vaak acteurs of stemacteurs die dat inspreken. Het gaat er echt om dat het beeldverhaal leidend is, en er heel neutraal verteld wordt wat er te zien is," aldus Ferwerda.

Een nieuwe tool, Scribit, moet er voor gaan zorgen dat meer mensen sneller een grotere hoeveelheid video's van audiodescriptie kunnen voorzien. Via Scribit zou iedereen binnenkort aan een online video op eenvoudige wijze audiodescriptie kunnen toevoegen. "Het is een computerstem die opleest wat er getypt is." Daamee kan het inspreekgedeelte van audiodescriptie worden omzeild. "Ik denk wel dat je altijd nog mensen nodig hebt om het beeld te interpreteren, om een organisch verhaal te vertellen," aldus Ferwerda.

Scribit is een Nederlands product, maar er bestaat inmiddels interesse vanuit het buitenland, waar vergelijkbare instituten als Bartiméus zich buigen over het opschalen van audiodescriptie.