Aruba weigert nog steeds het homohuwelijk te erkennen, ondanks toezeggingen aan staatssecretaris Bijleveld begin deze maand dat in Nederland gesloten homohuwelijken voortaan worden gerespecteerd en ingeschreven.

Een mannelijk homopaar, getrouwd in Nederland en woonachtig op Aruba, spant een kort geding aan tegen Aruba omdat het eiland nog steeds weigert homohuwelijken in te schrijven in de burgerlijke stand. Eind juni nog deed de Arubaanse regering een officiële toezegging aan staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat Aruba voortaan in Nederland gesloten homohuwelijken erkent en zal inschrijven.Volgens André van Wanrooij, voorzitter van de Homo Lesbische Federatie Nederland (HLBF), zijn er sinds de officiële toezeggingen van Aruba alweer vijf homostellen geweigerd bij de burgerlijke stand. "De vreugde-uitingen van staatssecretaris Bijleveld ten spijt, huwelijken van paren van gelijk geslacht worden nog steeds niet ingeschreven", aldus Van Wanrooij in EénVandaag.De voorzitter van de Homo Lesbische Federatie heeft al de gekste smoezen gehoord: "Als je aangeeft dat het om een huwelijk van twee partners van gelijk geslacht gaat, doen de computers het ineens niet meer, is de dienst Wetgeving niet klaar met het aanpassen van de wetten enzovoorts, enzovoorts." In een arrest van 13 april jl. heeft de Hoge Raad bepaald dat in Nederland gesloten huwelijken in het gehele Koninkrijk dezelfde rechtskracht bezitten. Hierdoor moeten ze zonder voorafgaande toetsing erkend worden.De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes zei eerder dat homo's die in Nederland getrouwd zijn, er niet op moeten rekenen dat hun huwelijk op Aruba zal worden erkend. Deze uitspraak deed hij naar aanleiding van een rechtszaak die was aangespannen door het lesbische echtpaar Charlene en Esther Oduber-Lamers. Zij wilden zich op Aruba als echtpaar laten inschrijven maar dit werd geweigerd. De Hoge Raad stelde het paar in april van dit jaar in het gelijk. Volgens Geert-Jan Knoops, advocaat van het echtpaar, maakt Aruba zich schuldig aan rechtsweigering: "Het is een redelijk trieste constatering dat de politiek zich in deze belangrijke zaak zo oorverdovend stil houdt." In april van dit jaar stelde de Arubaanse regeringspartij MEP het homo-huwelijk nog gelijk aan "seks met kinderen van 12 jaar, abortus en euthanasie." Staatssecretaris Bijleveld noemde deze uitspraken "volstrekt ongepast" en vroeg gevolmachtigd minister Croes om opheldering.In het kort geding, dat zal dienen bij het Gerecht in Eerste Aanleg op Oranjestad, vraagt het homopaar de rechtbank om Aruba te bevelen de inschrijving en registratie uit te voeren. Dit op straffe van een dwangsom van € 440.000 per dag wanneer Aruba geen uitvoering geeft aan dit bevel.

Aruba weigert opnieuw homostel

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.