Artsen willen meer tijd besteden aan patiënten en juist minder tijd kwijt zijn aan de hoge bergen administratiewerk. Het is inmiddels een terugkerend thema. Maar ondanks al die aandacht bestaat er nog altijd veel frustratie onder artsen op de werkvloer. Waarom blijft de verandering uit? 

Gemiddeld zijn artsen veertig procent van hun tijd kwijt aan administratie. Volgens artsen gaat het voor de helft om ‘onzinnige’ administratie. Waar een arts nu gemiddeld twee dagen per week bezig is met administratie zou dit teruggebracht kunnen worden naar een dag per week. Vooral sinds de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier is er veel frustratie. Zo zou het regelmatig voorkomen dat artsen dezelfde informatie over patiënten in meerdere systemen moeten verwerken.

Patiënten zijn de dupe

De Federatie van Medisch Specialisten verzamelde de afgelopen tijd bizarre voorbeelden uit de praktijk van de administratielast om het probleem bloot te leggen. Zij willen dat er nu echt snel oplossingen komen. Door de administratiedruk zou er tijd verloren gaan die artsen liever aan de patient had willen besteden. 

“Niet alleen dokters en verplegend personeel hebben hier last van. De patiënt zit tegenover een dokter die onnodig lang naar zijn scherm moet kijken omdat hij van alles en nog wat moet aanvinken in het Elektronisch Patiëntendossier. En als de patiënt is doorverwezen vanuit een ander ziekenhuis, blijken de systemen niet met elkaar te kunnen communiceren en is een goede en snelle informatie-uitwisseling tussen ziekenhuizen vaak onmogelijk”, stelt Marcel Daniëls, cardioloog en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.