Al jaren ligt het Biomedical Primate Research Centre (BPRC), in de volksmond eenvoudig het Apencentrum geheten, onder vuur. Het in Rijswijk gelegen instituut doet proeven op talloze apen om ziekten als tuberculose, malaria en HIV beter te kunnen bestrijden. 

Volgens de wetenschappers van het BPRC is dit anno 2015 helaas nog steeds een bittere noodzaak. Kolder roepen tegenstanders. Proeven op apen zijn echt niet meer noodzakelijk.

Die mening is ook menig politicus toegedaan. Kamerlid Jasper van Dijk (SP) wil dat op termijn het centrum zijn poorten sluit en de dieren elders verantwoord worden ondergebracht. Directeur Ronald Bontrop ageert hier tegen en toont wat zijn centrum in huis heeft, Geoffrey Deckers van “Een Dier Een Vriend” is tegen elke vorm van dierproeven, en neurowetenschapper Jan Lauwereyns spreekt over de morele dilemma’s bij het gebruik van apen voor wetenschappelijk onderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.