Een stof die het kinderlijk eenvoudig maakt de zwaar verslavende drug amfetamine (speed) te maken. Opmerkelijk: de stof waar het om gaat, ‘apaan’, is legaal in Nederland.  Dit ondanks het feit dat je buiten de productie van synthetische drugs eigenlijk niets anders met het stofje kunt. Apaan is niet opgenomen in de Opiumwet of in de Wet Voorkoming Misbruik Chemicaliën (WVMC). Makkelijk en snel uit China te bestellen via internet dus en te bereiden in je schuurtje thuis. 

Het buitenlands ministerie van de VS noemt specifiek Nederland als plek waar apaan wordt gebruikt voor drugsproductie (in 2012 werd de helft van alle amfetamine ermee gemaakt).  Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving noemt Nederland de belangrijkste producent voor synthetische drugs in Europa, het gaat vooral om xtc en amfetamine. 

Kamerlid Oskam (CDA) heeft Kamervragen gesteld over waarom apaan niet opgenomen is in de WVMC. Men kan op het moment niet vervolgd worden voor het bezit van deze stof. Bendeleden uit Waalre (Noord-Brabant) bij wie in oktober van vorig jaar 260 kilo apaan werd aangetroffen zijn hiervoor daarom (nog) niet veroordeeld. 

Het OM wil ook dat apaan wordt opgenomen in de lijst met verboden stoffen. Zij kan op het moment mensen in het bezit van apaan proberen te vervolgen onder het mom van ‘voorbereiding drugsproductie’, maar als de stof zelf verboden is wordt alle twijfel weggenomen: de stof is illegaal en het is strafbaar deze in je bezit te hebben. 

De nieuwe manier van amfetamineproductie op basis van apaan levert verder meer afval op. Omdat criminelen met apaan zelf hun BMK maken is er een extra stap in het productieproces en dus meer afval. Afval dat veelal in de natuur gedumpt wordt.