Rusland bombardeert doelbewust ziekenhuizen en scholen in Syrië en begaat daarmee een oorlogsmisdaad. Dat zeggen Frankrijk, Turkije maar ook Amnesty International en de Verenigde Naties, nadat gisteren in het noorden van Syrië twee ziekenhuizen en een school zijn geraakt.

Er vielen vijftig doden, onder wie veel kinderen. De beschuldigende vinger gaat naar Rusland. De Russen ontkennen echter en zeggen dat de Amerikanen  verantwoordelijk zijn voor het bombardement. 

De Russische president Poetin ontkent dit:

Amnesty International en Human Rights Watch hebben de Russische luchtaanvallen op burgerdoelen onderzocht en zeggen dat Rusland geen onderscheid maakt tussen militaire doelen en burgerdoelen. Ruud Bosgraaf van Amnesty: ‘We hebben tijdens ons onderzoek heel veel getuigen gesproken, mensen die het hebben overleefd. Die zeggen: “Wij herkennen de Russische vliegtuigen.” De luchtmacht van de Syrische president Assad vliegt laag en gooit vaatbommen, de Russen bombarderen wat hoger en gebruiken clustermunitie of bommen die niet gericht zijn en overal en nergens terecht komen.

Amnesty kwam eind vorig jaar met een rapport over de Russische aanvallen. Ruud Bosgraaf: ‘Als je ons rapport leest, kun je niet anders dan constateren dat als je bommen afwerpt boven markten, moskeeën en ziekenhuizen dan neem je het risico dat je burgers treft. Als je dat niet wilt doe je dat op andere manier. Dat je op die manier bombardeert dan neem je moedwillig burgers tot doel.’ 

En dat is een oorlogsmisdaad. Er zijn geen betrouwbare cijfers van het aantal burgerdoden in Syrië. Die lopen uiteen van ruim 1000 tot aan 15.000.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.