De scholen zijn alweer een paar weken open en tot nu toe gingen we ervan uit dat kinderen het coronavirus nauwelijks doorgeven. Een grote Amerikaanse studie wijst nu uit dat ze het virus wel degelijk kunnen verspreiden.

Het gaat om een onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Princeton, John Hopkins en Berkeley. Daarin werden een half miljoen mensen in India gevolgd. De kinderen in het onderzoek blijken belangrijker voor de overdracht van het virus dan gedacht, met name binnen huishoudens. Kinderen zijn daar in grote aantallen geïnfecteerd geraakt. Bovendien lopen ze veel meer kans om COVID-19 op te lopen van mensen van hun eigen leeftijd dan volwassenen dat hebben.

Bekijk de tv-reportage over dit onderwerp.

Virus verspreiden

"Deze studie laat zien dat een kind met het virus en duidelijke symptomen, het virus ook door kan geven aan anderen", zegt epidemioloog Patricia Bruijning.

Hier staat zij niet heel raar van te kijken. "Nu wij ook steeds meer besmettingen in de samenleving zien zullen ook steeds meer besmette clusters op scholen tegenkomen. Maar er zijn nog altijd minder besmettingen in de jongste groepen dan in de oudere leeftijdsgroepen."

Besmettingen op scholen
Bron: schoolmeldpunt.nl
Aantal meldingen van besmettingen op scholen. In totaal zijn er op 264 scholen in Nederland besmettingen.

Verschillende studies

"Dat kinderen besmettelijk zijn weten we al heel lang", zegt Bruijning. Het gaat er volgens haar om welke bijdrage ze hebben aan het verspreiden van de infectie. "Tot nu blijft het beeld overeind dat de hele epidemie wordt gedreven door de verspreiding van het virus tussen volwassenen onderling. De rol van kinderen is aanzienlijk kleiner", zegt ze.

En die studie dan? "Ja, er zijn studies die aangeven dat kinderen in sommige situaties het virus veel kunnen overdragen, die onderzoeken krijgen veel aandacht. Studies die het tegendeel laten zien daar hoor je niemand over."

Video: Deze schooldirecteur stuurde zijn hele bovenbouw naar huis vanwege coronabesmettingen

Het Griftland College in Soest heeft te maken met veel coronabesmettingen onder leerlingen. Directeur Kees Versteeg stuurde daarom de hele bovenbouw naar huis.