"Never nooit", zei raadslid Jan Wijnbergen van Algemeen Belang Ameland in reactie op het nieuws dat Rijkswaterstaat onderzoekt of er een tunnel kan komen naar Ameland. Op Texel delen ze dat standpunt. Ook daar werd ooit gesproken over een tunnel.

Het is het voorjaar van 2008 als de gemeente Den Helder aankondigt dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden voor een toltunnel naar Texel. Het is volgens de gemeente een mogelijke oplossing voor de toenemende verkeersdrukte in Den Helder. Erg ver komt het plan niet. Want al snel blijkt dat ze er op Texel niets van moeten weten. "Als je ruzie wilt met Texelaars, dan moet je beginnen over een tunnel", zegt Harry de Graaf, oud hoofdredacteur van de Texelse Courant.

Als je ruzie wilt met Texelaars, dan moet je beginnen over een tunnel

Waterweg weert criminelen

Eilanders hebben volgens hem helemaal geen behoefte aan zo'n tunnel. "We hebben een uitstekende boot, die heel vlot en voordelig is. Een tunnel maakt je dag en nacht bereikbaar, ook voor toestanden die we niet willen hebben."

En met 'toestanden' doelt hij vooral op de veiligheid. "We hebben hier nog nooit een overval gehad. Of een bankkraak. Want die mensen moeten dan met de boot en worden aan de andere kant opgewacht. Een auto stelen? Je komt het eiland niet af", legt De Graaf uit.

Lees ook

Onderdeel van de charme

Bovendien is de boottocht ook onderdeel van de charme. "Het voegt iets toe aan de vakantiebeleving. Je laat het vaste land achter je en komt in een gebied waar een totaal andere cultuur en rust en ruimte heerst. Dat wordt door die boot enorm geaccentueerd en dat willen we alleen om die reden al erin houden."

Het plan voor de toltunnel van Den Helder naar het eiland sneuvelde dan ook in een vroeg stadium. Maar volgens De Graaf was het plan sowieso gedoemd om te mislukken. "Als het werkelijk aan de orde gesteld zou worden, dan denk ik dat je een volksopstand zou krijgen."

Vakantiegangers wachten in de haven van Den Helder op het veer naar Texel
Bron: ANP
Vakantiegangers wachten in de haven van Den Helder op het veer naar Texel

Andere mogelijkheden

Hij heeft er wel begrip voor dat Den Helder oplossingen zoekt voor de verkeersdrukte in die plaats. Maar volgens De Graaf moet dan eerder gekeken worden naar bijvoorbeeld het verplaatsen van de haven.

Want die tunnel komt er wat hem betreft nooit. "Zolang ik de mogelijkheden en de krachten heb, ga ik ervoor liggen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.