De demonstranten in Hongkong worden stap voor stap de mond gesnoerd. Al maanden protesteren ze tegen hun regering en de groeiende invloed van China. Ze eisen drastische veranderingen, maar ze worden steeds verder geïsoleerd.

De jongeren die in Hongkong al 3 maanden protesteren tegen de invloed van Beijing en voor het behoud van democratie en vrijheid in Hongkong krijgen steeds minder steun. Afgelopen vrijdag stelde de hoogste bestuurder van Hongkong Carrie Lam een noodmaatregel in die het dragen van maskers verbiedt. Iedereen die nu nog demonstreert met masker kan alleen op grond daarvan worden gearresteerd. En dat gebeurt.

12-jarige demonstranten

Afgelopen weekend werden honderden jongeren met maskers gearresteerd. "Onder hen waren een flink aantal kinderen van 12 jaar", zegt Mr. Cheung, een jongerenwerker uit Hongkong. Veel scholieren dragen de maskers uit solidariteit naar school.

Over het lot van de arrestanten is volgens Mr. Cheung nog niet veel bekend, maar het is veelzeggend dat één van de belangrijkste eisen van de demonstranten - die aanvankelijk protesteerden tegen een uitleveringswet - een onderzoek is naar het optreden van de politie in Hongkong. Zij willen met name onderzoek naar de behandeling van arrestanten.

De politie in Hongkong lijkt alleen maar steeds harder op te willen treden.

Beveiligers gearresteerd

De politie lijkt alleen maar harder te worden. Afgelopen maandag achtervolgde een anti-rellen eenheid demonstranten nadat ze een protest voor een politiebureau hadden georganiseerd. Toen de demonstranten een winkelcentrum in Ma On Shan invluchten, ging de politie daar ook naar binnen. Zonder bevel.

Demonstranten en politie in het winkelcentrum in Ma On Shan.

Beveiligingsmedewerkers probeerden hen de toegang te versperren, en wisten de politie uiteindelijk weer uit hun gebouw te krijgen, tot ongenoegen van de autoriteiten. Die lieten de beveiligingsbeambten en een klantenservicemedewerker arresteren. Zij zitten nog altijd vast, tot verontwaardiging van veel gewone Hongkongers want deze mannen deden alleen maar hun werk.

Wraak uit Beijing

Het is typerend voor de boodschap van China: iedereen die steun biedt, of zelfs maar in de weg loopt bij het aanpakken van de demonstranten, wordt even hard of nog harder gestraft dan de demonstranten zelf. Die boodschap geldt niet alleen in Hongkong. Wie waar ook ter wereld iets positiefs zegt over de demonstranten kan rekenen op keiharde wraak uit Beijing. Ook de Amerikaanse basketbalorganisatie NBA weet dat inmiddels.

"Vecht voor vrijheid, sta naast Hongkong", twitterde Daryl Morey, de manager van basketbalclub The Houston Rockets op zijn privé-account. Alleen zijn volgers in het Westen konden dit zien, maar binnen een dag waren alle sponsorcontracten met de Rockets verbroken, en worden hun wedstrijden niet meer uitgezonden in China. Andere NBA-clubs die miljardendeals hebben afgesloten met China of dat willen, buitelden over elkaar om excuus te maken over wat zij omschreven als de 'ongepaste' uitspraak van Morey.

Kritische geluiden

De eigenaar van basketbalclub de Brooklyn Nets, de Chinese miljardair Joe Tsai, sprak in een open brief schande van het simpele feit dat Amerikanen uitspraken doen over 'binnenlandse aangelegenheden van China'. Inmiddels klinken in de VS over deze brief en de houding van de NBA weer andere kritische geluiden. Namelijk over het feit dat de NBA zo naar de pijpen danst van Beijing en de vrijheid van meningsuiting aan de kant schuift.

Jongerenwerker Cheung is er niet verbaasd over. "China wil de tanden laten zien en laten weten dat het echt overal de baas is. Het geeft een beetje aan hoe groot de druk is op degenen die in Hongkong protesteren. En op iedereen die, waar ook ter wereld, het waagt om het voor ze op te nemen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.