Van journalist naar activist naar verkiezingskandidaat: Gwyneth Ho doet alles om zich in te zetten voor democratie in haar Hongkong. Het gevaar van deze toewijding neemt ze voor lief: "Ik zou zelfs kunnen worden opgepakt omdat ik kritiek uit op Beijing."

Als journalist deed Gwyneth Ho vorig jaar verslag van een aanval op leden van de pro-democratiebeweging, maar werd zelf ook aangevallen. Er waren toen al ruim een maand grote protesten voor democratische hervormingen aan de gang in Hongkong. "Demonstranten hadden het gevoel dat hun rechten al twintig jaar werden ondermijnd", vertelt ze.

Autonome status Hongkong op losse schroeven

De directe aanleiding voor de massale pro-democratie protesten in Hongkong was de aankondiging van een wet waarbij verdachten uit Hongkong makkelijk uitgeleverd zouden worden aan China. De wet kwam er uiteindelijk niet, maar het ging de demonstranten toch vooral om de toenemende invloed van China op Hongkong.

Door de coronacrisis werden de langdurende protesten ingeperkt. Ondertussen voerde China een omstreden veiligheidswet wél door, die de autonome status waar Hongkong sinds 1997 van geniet, op losse schroeven zette. De wet bestempelde de straatprotesten daarnaast als terrorisme.

Anti-regeringsdemonstratie op nieuwjaarsdag in Hongkong
Bron: ANP
Meer dan een miljoen pro-democratische betogers op de been in Hongkong in januari 2020

Kritiek op communistische partij

Al deze ontwikkelingen bewogen Gwyneth Ho om zich niet alleen als activist aan te sluiten bij de protesten, maar ook om zich kandidaat te stellen voor de aankomende verkiezingen in september. "Door mee te doen kunnen mensen als ik aan Beijing laten zien hoe groot de oppositie vanuit Hongkong is tegen de communistische partij."

Haar kandidaatstelling is zeker niet zonder risico's. "Er is een grote kans dat veel democratische kandidaten zoals ik worden gediskwalificeerd simpelweg door onze politieke voorkeuren. Ik zou zelfs kunnen worden opgepakt omdat ik kritiek uit op Beijing."

Lees ook

Grote opkomst pro-democratische voorverkiezing

Ondanks de risico's voelt Gwyneth zich juist gesterkt sinds de invoering van de omstreden veiligheidswet. "Door middel van de wet wil China mensen in Hongkong het zwijgen opleggen. Maar er zijn genoeg mensen die zich nog wél durven uitspreken. Meer dan 600.000 mensen hebben gestemd in de voorverkiezing van de pro-democratische oppositie."

Hoe ver ze zelf komt, wil ze niet over speculeren. Wel hoopt ze dat het momentum van de grote, maandenlange protesten niet verloren gaat. "Het wordt spannend of mensen de veiligheidswet zullen durven betwisten en of ze de pro-democratische boodschappen van de protestbeweging gaan voortzetten."

Lees ook

Bekijk hier de TV-reportage waarin Gwyneth Ho en Nederlandse student Frans Hoorn, die vorig jaar op uitwisseling was in Hongkong, terugblikken op de ontwikkelingen van de laatste maanden.
info

Dit is het derde artikel in de serie 'Even Terugspoelen'. In deze serie leggen we het vergrootglas op ontwikkelingen die door corona de afgelopen maanden geruisloos aan ons voorbij zijn gegaan, maar die absoluut wel de aandacht verdienen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.