Terwijl vriend en vijand de wenkbrauwen fronst bij de onthullingen over de Amerikaanse spionagedienst NSA, pleit een adviescommissie vandaag in een rapport juist voor ruimere bevoegdheden voor de AIVD en de MIVD: de geheime dienst moet in staat worden gesteld om al het internetverkeer op glasvezelkabels te onderscheppen. 

De commissie-Dessens heeft het advies hiervoor vandaag overhandigd aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie).

Het advies is opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer die de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 geëvalueerd wilde hebben. In die oude wet wordt vooral gesproken over het afvangen van informatie uit de ether terwijl tegenwoordig veel communicatie- en internetverkeer via glasvezelkabels loopt.

Een activiteit waarvoor de commissie ruimere bevoegdheden bepleit, is het monitoren van complete netwerken, waarbij dataverkeer wordt doorzocht op kenmerken van malware. Deze 'ongerichte kabelgebonden interceptie van communicatie' moet worden toegestaan, vindt de commissie.

In EenVandaag onder meer AIVD-kenner Roger Vleugels.

Download