De aircoverkoop blijft onverminderd hoog. Vorig jaar was er al een flinke stijging in het aantal verkochte airco's: door corona wilde iedereen een lekker koel briesje op z'n zolderkamertje. Ook dit jaar is het topdrukte, en dat merken installateurs nu al.

Installateur William Visser zit al meer dan 20 jaar in de airco's en heeft het sinds corona nog nooit zo druk gehad. "Op de drukte van nu kun je eigenlijk niet inspelen als eenmanszaak."

Extreem weer en thuiswerken

Er zijn volop aanvragen bij Visser. "Tot september zit ik vol en ik denk dat dit de komende jaren wel door blijft gaan op deze manier. Het weer wordt namelijk steeds extremer."

Ook Milieu Centraal ziet een flinke stijging in de verkoop van de koelers. "Wij houden de verkoopcijfers niet precies bij, maar we weten na drie hete zomers en alle mensen die thuiswerken, dat veel mensen een airco willen, althans: hun huis koel willen houden", zegt Pim Nusseldur van Milieu Centraal.

'Mobiele airco's zijn de slechtste'

Airconditioning is te onderscheiden in twee soorten. Naast de inbouw airco's in je huis, heb je ook mobiele airco's die je kan verplaatsen. Die lijken een uitkomst te bieden voor die snikhete zolderkamer of slaapkamer. "Maar eigenlijk is dat het minst goede idee", zegt Nusserdur van Milieu Centraal.

"Je moet er namelijk voor zorgen dat er geen warmte binnenkomt. En bij zo'n mobiele airco moet je een slang uit het raam hangen op de lucht af te voeren, waardoor er toch warmte binnenkomt." Je verbruikt dus stroom om het koel te krijgen, maar er komt alsnog veel warme lucht binnen.

Lees ook

Stroomverbruik

Ook slurpen mobiele airco's nog meer energie dan de ingebouwde airco's. "We hebben alle airco's vergeleken met een verbruik van 200 uur, zeg 25 dagen in de zomer. Dan kom je bij een mobiele airco bij hetzelfde gebruik uit als van een koelkast die je het hele jaar door aan hebt. En je stoot er ook nog eens 100 kilo CO2 mee uit."

Met een vaste airco, die dus door een installateur wordt geplaatst, is dat ietsje lager. "Dat staat gelijk aan drie keer per week wassen, het hele jaar door. Dus dat is ook niet mals." Een ventilator komt toch het beste uit de bus. "Die stoot maar 5 kilo CO2 uit", zegt Pim Nusseldur.

Lees ook

Pas je levensstijl aan

Wil je toch een airco en geef je om het milieu, laat er dan dus een inbouwen. Maar nog beter: pas je levensstijl op het weer aan en neem geen airco. "Je bereikt al veel met goed gedrag. Pas je levensstijl zoals je dat vroeger zag op vakantie in Frankrijk of in Spanje."

Daarnaast is isolatie belangrijk om de warmte buiten te houden. "Je moet er altijd voor zorgen dat er zo min mogelijk warmte binnenkomt op een warme dag. Doe dus je gordijnen, deuren en luiken dicht."

Luister hier dit onderwerp terug in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.