Criminelen hebben de razend populaire dating-apps ontdekt om snel aan geld te komen. Vooral jonge vrouwen die op internet zoeken naar een afspraakje worden met gladde praatjes in de val gelokt, bedreigd en financieel uitgeknepen. Politie en justitie in Den Haag waarschuwen in EenVandaag voor deze nieuwe manier van oplichting.

De politie in Den Haag heeft twee mannen opgepakt die door het hele land slachtoffers hebben gemaakt. Justitie noemt de verdachten ‚digitale loverboys”. Ze zouden acht vrouwen wekenlang hebben afgeperst en bedreigd en de politie houdt er rekening mee dat het aantal slachtoffers hoger ligt.

Het begint met een geslaagde date via de vrij anonieme wereld van de dating-apps zoals Tinder of Badoo. Maar binnen de kortste keren verandert de nieuwe partner in een onaangename crimineel die geld afhandig maakt met chantage, afpersing en bedrog. Het overkwam Jolanda (24) die dacht een leuke nieuwe vriend gevonden te hebben via een datingsite. Ze raakt in de ban van de jongen van 25 en leent hem geld en spullen. En dan eist hij meer en meer geld. Andere slachtoffers worden ook bedreigd met publicatie van seksfoto’s. Inmiddels is de man opgepakt en loopt er een strafrechtelijk onderzoek. Jolanda doet haar verhaal om te waarschuwen.

Politie onderzoek dating-afpersing

Een arrestatieteam van de politie Den Haag pakte vorige week de twee mannen van 25 en 30 op in Scheveningen. Ze worden verdacht van het op grote schaal afpersen, chanteren en bedreigen van vrouwen die ze ronselden via datingsites. Tot nu toe deden acht slachtoffers aangifte. De verdachten opereerden door het hele land, in Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland. Landelijke cijfers zijn er niet, maar het komt volgens de politie vaker voor. Veel slachtoffers zouden geen geen aangifte doen uit schaamte en angst voor de daders. Justitie in Den Haag wil meer aandacht voor het fenomeen, om deze vorm van criminaliteit waarbij criminelen makkelijk en snel kunnen toeslaan de kop in te drukken. Politiediensten, waaronder de FBI, waarschuwen al langer voor oplichting via datingsites, maar daarbij ging het vooral om oplichters die op afstand opereren en slachtoffers afpersen met beeldmateriaal dat in chatsessies wordt uitgewisseld.

Ruim 1,5 miljoen mensen maken inmiddels gebruik van populaire apps als Tinder. EenVandaag sprak ook met blogger Tosca Sel die een boek schreef over daten. Hoe kun je voorkomen dat je in verkeerde handen valt?