Ad Bos, de klokkenluider van de bouwfraude-affaire, wordt niet verder vervolgd. Die uitspraak deed  het Gerechtshof in Amsterdam zojuist. Daarmee komt een einde aan een juridische strijd die ongeveer 12 jaar duurde.

Het Openbaar Ministerie verzocht het Gerechtshof in Amsterdam twee weken terug de vervolging tegen Ad Bos te stoppen. Het OM ziet geen reden om Bos verder te vervolgen vanwege het 'maatschappelijk belang' en de 'duur van de zaak'. 

Net als twee weken terug was Bos vandaag ook aanwezig bij de zitting:

'Het is raar om geen verdachte meer te zijn, ik moet er even aan wennen. Officieel kan het OM nog 2 weken in hoger beroep, pas daarna kom ik denk ik echt tot rust.'

Hoe zat het alweer? In 2001 laat Ad Bos een schaduwboekhouding zien van het bedrijf Koop Tjuchem, waar hij technisch directeur was. Hierin is te zien hoe bouwbedrijven verboden prijsafspraken maken, en zo de prijzen kunstmatig hoog houden. Een miljardenfraude, zo blijkt. Na de Zembla-uitzending overhandigt Bos de schaduwboekhouding aan justitie. Naar aanleiding van deze kwestie wordt een parlementaire enquête ingesteld.

Maar hij wordt zelf ook vervolgd. Zie het volledige overzicht dat EenVandaag over de kwestie maakte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.