Het Openbaar Ministerie heeft het  Gerechtshof in Amsterdam verzocht om de vervolging tegen Ad Bos, de klokkenluider van de bouwfraude-affaire, te stoppen. Het OM ziet geen reden om Bos verder te vervolgen vanwege het 'maatschappelijk belang' en de 'duur van de zaak'. Daarmee komt waarschijnlijk een einde aan een juridische strijd van twaalf jaar.

Bos, bij de zitting aanwezig, was zichtbaar geëmotioneerd en nam ook nog het woord: 'Ik was naïef omdat ik het volste vertrouwen had dat de staat mij en mijn gezin zou beschermen tegen machtsblokken zoals de bouw. Het was een nachtmerrie, ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat het een aanslag is geweest en nog steeds is op mijn gezondheid en die van mijn vrouw.'

Over twee weken doet de rechter een uitspraak. Hoe zat het alweer? Een overzicht van een lang slepend proces:

In 2001 doet Ad Bos zijn verhaal in Zembla. Hij laat een schaduwboekhouding zien van het bedrijf Koop Tjuchem, waar hij technisch directeur was. Hierin is te zien hoe bouwbedrijven verboden prijsafspraken maken, en zo de prijzen kunstmatig hoog houden. Een miljardenfraude, zo blijkt. Na de uitzending overhandigt Bos de schaduwboekhouding aan justitie. Naar aanleiding van deze kwestie wordt een parlementaire enquête ingesteld.

Op 22 augustus 2002 gaat de parlementaire enquête van start. Bos zelf wordt ook gehoord. Bos komt, door zijn rol als klokkenluider, niet meer aan een baan; in de bouwwereld wordt hij persona non grata. Hij ontvangt geen schadevergoeding voor zijn klokkenluiden en moet zijn huis in Limmen te koop zetten. Daarnaast wordt hij in de bouwfraude ook aangewezen als verdachte.

Op 11 februari 2005 wordt Bos veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, voor het omkopen van een ambtenaar. Bos gaat in Hoger Beroep en stelt onschuldig te zijn.

Op 5 december 2008 besluit het rechtshof in Den Haag dat Ad Bos niet vervolgd had mogen worden. Een paar dagen daarna laat Bos via zijn advocaat weten 10,5 miljoen euro van de staat te claimen. EenVandaag interviewde Bos en zijn vrouw over die claim:

In 2009 krijgt klokkenluider Ad Bos alsnog een schadevergoeding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.  Hij kan hiermee alle schulden afbetalen die hij heeft gemaakt sinds hij de bouwfraude aan het licht heeft gebracht. Hij doet geen uitspraken over hoe groot die vergoeding is. EenVandaag zocht hem wederom op:

In juli 2010 krijgt Ad Bos dan toch weer een tegenslag. De Hoge Raad besluit dat justitie hem alsnog mag vervolgen. Dat is opvallend; hij heeft de bouwfraude aan het licht gebracht, maar is de enige die nog door justitie wordt vervolgd. EenVandaag maakte voor de serie van Nul tot Nu een reportage met Bos over de jarenlange strijd die Bos voerde tegen justitie, als klokkenluider van de bouwfraude en die als enige in het beklaagdenbankje eindigde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.