Verschillende organisaties, waaronder belangenorganisatie LTO, Brandweer Nederland, verzekeraars en het Ministerie van Landbouw komen met een groot gezamenlijk actieplan om het aantal stalbranden te verminderen. Dat melden zij in EenVandaag. Het aantal branden in veestallen nam de afgelopen jaren fors toe. In 2014 stond de teller nog op 24 en in 2016 kwam dit aantal al uit op 47 uit. Hier kwamen in totaal 370.000 dieren bij om het leven.

Volgens Alfred Jansen van LTO en zelf koeienhouder is dit plan hard nodig. Jansen: "Wij zijn ons er zeer van bewust dat stalbranden een grote impact hebben. Wij voelen ons verantwoordelijk en willen beter dierwelzijn en minder slachtoffers."

Stalbrandenzijn zijn de nachtmerrie van elke veehouder 

Een stalbrand is voor iedere boer die het overkomt een regelrechte nachtmerrie. Jansen: "Ik ken geen boer die zijn vee niet tegen het vuur wil beschermen. We gaan daarom nog beter de electra controleren, want veel van de stalbranden ontstaan door kortsluiting. In het nieuwe actieplan worden periodieke electrakeuringen verplicht gesteld en we gaan ook beter controleren op knaagdieren, zoals de rat."

Ook de Dierenbescherming heeft zich inmiddels aangesloten bij het actieplan. Tien jaar geleden voerde de organisatie het keurmerk “Beter leven” in. Met dit label op de verpakking wordt aangegeven hoe het gesteld is met het dierenwelzijn. Ook de brandveiligheid van de stallen wordt hierin nadrukkelijk meegewogen.

Oude stallen brandgevaarlijk

Theo Vernooij, zelf varkenshouder en voormalig brandweerman stelt dat het probleem vooral bij de oudere stallen ligt, die voor 2014 zijn gebouwd.

Vernooij: “De kans op brand met dierlijke slachtoffers is in nieuwbouwstallen juist afgenomen. Daar kun je makkelijker de verplichte luchtwasser aanleggen. Maar in bestaande stallen is dat lastiger. Vaak zijn ze ook voorzien van veel brandbaar isolatiemateriaal als purschuim. In combinatie met de luchtwasser branden ze dan als fakkels." 

Sleutel bij consument

Verreweg de meeste stallen zijn vóór dit bouwjaar gebouwd. Er wacht de landbouwsector dus een enorme operatie waar een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Een rekening die uiteindelijk bij de consument zal worden neergelegd. 

Vernooij: "De sleutel tot de oplossing ligt in handen van de consument. Als zij het duurdere vlees kopen met het 'Beter-Leven-keurmerk' van de Dierenbescherming, helpen zij mee aan het vergroten van de brandveiligheid in de stallen. Ja, mijn varkensvlees met 1 ster is inderdaad 15% duurder, maar van dat geld kan ik mijn varkens echt een beter leven geven en de juiste investeringen doen. Ik hoop dat de mensen eindelijk gaan nadenken. En niet alleen huilen om de vuurdood van 10.000 varkens.  Maar dat ze gewoon stoppen met het kopen van die kiloknaller."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.