Het aantal doden als gevolg van de aardbeving in Nepal kan oplopen tot boven de 10.000. Dat meldt de Nepalese premier Sushil Koirala tegen persbureau Reuters. De VN vreest dat het leven van mogelijk acht miljoen mensen is ontwricht.

Het officiële dodental ligt boven de 4000, zeker 7600 gewonden zijn geteld.

Volgens de VN is er dringend behoefte aan hulpgoederen, zoals zeilen, water, zeep en medicijnen. Internationale hulp is inmiddels op gang gekomen. Een Nederlands hulpteam zoekt in de Nepalese hoofdstad Kathmandu tussen het puin van een ingestort hotel naar overlevenden.

De ravage is vastgelegd door een drone:

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) stelde zondag een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp. De Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro555 geopend.

Nepal heeft bijna het volledige leger ingezet na de zware aardbeving die het land zaterdag trof. Ook vrijwel de gehele politiemacht in het Aziatische land houdt zich bezig met de gevolgen van het natuurgeweld. 

Voor de derde nacht op rij hebben veel mensen buiten geslapen. Sommigen hebben geen woning meer, anderen doen dat uit angst voor naschokken. Die maken het voor de reddingswerkers ook lastig.

In EenVandaag vanavond aandacht voor de ramp in Nepal. In Radio EenVandaag spreken we met de Nederlands-Nepalese Sumchog Kersbergen, kunstenaar uit Almelo. Zij zamelt geld in voor Nepal. Haar ouders wonen in het land en zijn de aardbeving net ontkomen. Ook zij slapen elke nacht buiten uit angst voor naschokken die het land nog teisteren.

Ook spreken we met René de Bos: hij runt al 20 jaar reisorganisatie Snow Leopard Adventures en bereikte als eerste Nederlander in 1990 de top van de Mount Everest. Luister dit gesprek hieronder terug: