Vandaag wordt in Nepal herdacht dat het land precies een jaar geleden werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Nog steeds wonen meer dan een miljoen mensen in noodonderkomens. 

De wederopbouw komt totaal niet van de grond. In en rond de hoofdstad Kathmandu is er nog nauwelijks een nieuw huis gebouwd, blijkt uit een rapport van de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties, Giro555. Redenen volgens Giro555 zijn gecompliceerde overheidsprocedures en trage politieke besluitvorming.

Er werd indertijd vier miljard euro toegezegd door andere landen, maar zonder goed herstelplan van de Nepalese regering komt dat geld niet vrij. Tot frustratie van de hier in Nederland woonachtige Nepalezen.

Van de 25 miljoen euro die Nederlanders doneerden is tot nu toe iets meer dan de helft uitgegeven: met name aan noodhulp, als voedsel, medische zorg en tijdelijk onderdak. Bij de aardbeving kwamen bijna 9000 mensen om het leven. Een half miljoen huizen werd verwoest. 

In EenVandaag een gesprek met Gijs de Vries, actievoorzitter van Giro555.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.