De bloedige aanslag op een bus Israelische touristen in het Bulgaarse Burgas is geen geïsoleerd incident en komt in een lange reeks aanslagen en pogingen tot aanslagen op Israëlische doelen buiten Israël. Beginpunt is de geslaagde aanslag in 2008 op Hezbollah-kopstuk Imad Mugniyeh. Vanaf dat moment neemt de frequentie toe. En na een serie aanslagen op verschillende Iraanse wetenschappers lijkt het hek van de dam. Een overzicht.

Azerbeidjan, 2008

Twee Libanezen, Ali Hassin Najam Adin en Mohammed Karaki worden gearresteerd na poging Israëlische ambassade op te blazen. Ze zouden werken voor de Iraanse geheime dienst. De twee worden in augustus 2010 na een gevangenruil overgedragen aan Iran.

Turkije, oktober 2009

De Turkse politie voorkomt een aanslag door Hezbollah op Israëlische en Amerikaanse doelen. Ook zouden Iraanse geheim agenten die zich als toerist voordoen betrokken zijn.

Bulgarije, januari 2012

De Bulgaarse autoriteiten voorkomen een bomaanslag op Israelische touristenbussen bij een ski-oord. Er worden meerdere koffers met explosieven aangetroffen. Naar aanleiding van vierde verjaardag van de aanslag op Mugniyeh spreekt Israël haar bezorgdheid uit over mogelijke aanslagen op Israëli's in het buitenland. Israël dringt er bij de Bulgaarse autoriteiten op aan de beveiliging van Israëlische touristen op te voeren.

Thailand, januari 2012

De Thaise autoriteiten arresteren Attiris Hoessein, een Zweedse man van Libanese komaf. Hij zou verklaard hebben lid te zijn van Hezbollah, en probeerde het land te ontvluchten toen de Thaise politie lucht kreeg van de operatie. Een tweede man, een Libanees, weet te ontkomen.

Azerbeidjan, februari 2012

Het Azerbeidjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat drie Azerbeidjaanse mannen door de Iraanse inlichtingendienst zijn uitgerust met een sluipschuttersgeweer, explosieven en geld met het doel Michael Lotem, de Israelische zaakgelastigde in Azerbeidjan, te doden. Als secundair doel was een Joodse religieuze school uitgekozen.

India, Georgië, februari 2012

Precies vier jaar na de aanslag op Imad Mugniyeh zijn Israëlische diplomaten in de Indiase hoofdstad Delhi en de Georgische stad Tblisi doelwit van een aanslag. De methode van aanslag, een motorrijder die een bom aan de auto van zijn doelwit bevestigt, is een exacte kopie van de manier waarop verschillende Iraanse nucleaire wetenschappers zijn omgebracht.

Azerbeidjan, maart 2012

22 man worden gearresteerd in een complot om de Israëlische, Amerikaanse en andere Westerse ambassades op te blazen. De Azerbeidzjaanse autoriteiten laten weten dat de 22 voor de Iraanse geheime dienst Sepah werken. Bij de arrestatie worden vuurwapens, patroonhouders, explosieven en spionage-uitrustingen aangetroffen.

Egypte, maart 2012

De Egyptische krant Al Ahram maakt melding van de arrestatie van twee of drie mannen die van plan zouden zijn een Israëlisch schip op te blazen. Volgens de aanklacht zouden ze hiervoor de orders en betalingen van Iraanse agenten Een van hen zou 'betaald zijn door de Sji'ieten, een verwijzing naar Iran.

Kenia, 19 juni

Twee Iraniërs worden gearresteerd en leiden de politie naar een opslagplaats met explosieven 'genoeg om een middelgroot hotel op te blazen'. Doelwitten zouden de Israelische, Britse en Amerikaanse ambassade zijn.

Cyprus, 7 Juli 2012

De Cypriotische politie arresteert een Zweed van Libanese komaf. Hij zou zich verdacht ophouden in de buurt van Israëlische toeristen. Het onderzoek loopt nog.

Bulgarije, 18 juli 2012

Bij een zelfmoordaanslag op een Israëlische tourbus in het Bulgaarse Burgos komen vijf Israëlische touristen, de Bulgaarse buschauffeur en de dader om het leven. De Israëlische premier Netanyahu wijst de beschuldigende vinger naar 'Hezbollah, de lange arm van Iran'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.