Met ingang van het nieuwe jaar gaat het eenvoudiger worden om aangifte te doen van een zedendelict. De afgelopen maanden is er veel kritiek geweest op het aangiftetraject bij zedenzaken, zo zouden er onnodig veel drempels worden opgeworpen voor slachtoffers die over willen gaan tot aangifte. De Nationale Politie komt nu met een nieuwe richtlijn voor zedenrechercheurs. 

Rosa Timmer, journalist bij Dagblad van het Noorden, schreef afgelopen zomer de column ‘kruisgrijper’ waarin ze vertelt hoe ze in een café in Groningen door een man in haar kruis werd gegrepen. Ze besluit om naar de politie te stappen maar krijgt niet het idee dat ze haar serieus nemen. 

Het verhaal van Rosa Timmer maakte de discussie over de aangifteprocedure rond het doen van aangifte van seksueel geweld of misbruik flink los. In de onderstaande video doet ze verslag van haar aangifte.

In Radio EenVandaag een gesprek met Rosa Timmer. Hoe kijkt zij naar de nieuwe richtlijn? Ook praten we met PvdA-Kamerlid Marith Volp, die eerder over deze kwestie Kamervragen heeft gesteld.

In tien jaar tijd is het aantal aangiften van verkrachting meer dan gehalveerd. Van 2505 in 2005 naar 1175 vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS die eerder dit jaar zijn gepubliceerd. Het aantal aangiften van aanranding nam zelfs nog sterker af. Volgens het Centrum Seksueel Geld is ondertussen het aantal verkrachtingen en aanrandingen gelijk gebleven.