Verschillende Eritreers hebben aangifte gedaan bij de politie omdat zij zich bedreigd en onveilig voelen nu Yemane Gebreab, een kopstuk van het Eritrese dictatoriale regime, naar Nederland komt.

Morgen begint een vijfdaagse jeugdconferentie voor Eritrese jongeren in een conferentie-centrum in Veldhoven. De jongeren zullen daar worden toegesproken door de rechterhand van de Eritrese dictator. Het bewind in Eritrea probeert zoveel mogelijk in contact te blijven met landgenoten die gevlucht zijn. Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg, in opdracht van minister Asscher, blijkt dat het consulaat in Nederland zich schuldig maakt aan afpersing, intimidatie en openbare vernedering. De mensen die aangifte doen vrezen dat de greep van de lange arm alleen maar groter wordt.

De Eritreers die aangifte hebben gedaan zeggen niet te begrijpen dat een vertegenwoordiger van Turkije hier niet mag spreken, en een vertegenwoordiger van een aantoonbaar dictatoriaal  land wel.

In EenVandaag Kubrom Dafla Hosabay, voormalig Eritrees onderminister van Financiën, die aangifte doet. Hij heeft hiertoe opgeroepen. Ook een gesprek met journalist Habtom Yohannes, die aangeeft dat het regime met dit congres controle wil krijgen op de diaspora in Nederland. Intimidatie en bedreiging worden volgens hem niet als middelen geschuwd.

Verder verhaalt Fikadu Hagos over hoe hij is mishandeld door de knokploeg van de jongerenorganisatie toen hij zich op een Eritrees festival kritisch uitliet over het regime.

Verklaring 2016 over de negatieve media aandacht:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.