Het moet eindelijk eens worden geregeld: aandacht in de zorg voor de verschillen tussen man en vrouw. Dat die verschillen er zijn, is al jaren bekend. Maar volgens de PvdA gebeurt hier veel te weinig mee.

Daarom komt de PvdA nu met een initiatiefnota waarmee ze de kwestie eens te meer in de Tweede Kamer aan de orde willen stellen. PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen maakt zich hier nu hard voor.

Mannen en vrouwen reageren verschillend

Want de cijfers stemmen niet vrolijk: bij vrouwen komt een stil hartinfarct - een hartinfarct dat niet wordt herkend - meer dan twee keer zoveel voor als bij mannen. En ook bij andere ziektes worden diagnoses bij vrouwen te laat of niet gesteld.

Vroeger was het mannenlichaam bepalend in de geneeskunde. Dat mannen en vrouwen soms verschillend reageren op geneesmiddelen en dat bepaalde ziektes zich anders uiten bij vrouwen dan bij mannen, is al tientallen jaren bekend. En inmiddels zijn er grote stappen gezet.

Meer bemoeienis van de minister

Ondanks deze stappen vraagt Lilianne Ploumen aandacht voor de dingen die nog mis gaan - zoals late of gemiste diagnoses bij vrouwen omdat ze vrouw zijn. In het initiatiefvoorstel aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en aan de Tweede Kamer pleit ze ervoor dat alle aankomend artsen les krijgen over de verschillen tussen mannen en vrouwen en dat de minister alles rond dit thema gaat coördineren.

"Ik wil dat de minister van VWS een coördinerend bewindspersoon wordt voor alles wat hiermee te maken heeft. Ik wil dat farmaceuten meer onderzoek gaan doen en een fonds oprichten om de verschillen in behandeling, bijwerkingen, doseringen van medicijnen te onderzoeken. En en we moeten het er gewoon vaker over hebben."

Ze hadden allebei gezondheidsklachten, maar volgens hun huisarts was er niets aan de hand. De verklaring: veel medische diagnoses zijn op mannen gericht. Bea en Naomi vinden dat artsen meer oog moeten hebben voor het verschil tussen vrouwen en mannen.

Verkeerde diagnoses bij Bea en Naomi

Bea Eijlander was 51 jaar toen ze op een avond uit het niets niet lekker werd. Het koude zweet brakhaar uit en ze voelde zich misselijk en beroerd. Achteraf blijkt het een hartinfarct te zijn, terwijl de huisarts en de arbo-arts Bea in eerste instantie naar huis stuurde omdat ze overwerkt zou zijn. Zelf dacht Bea dat haar klachten met de overgang te maken hebben. Aan een hartinfarct werd in eerste instantie niet gedacht.

Naomi Veerman had rond haar 40ste last van hevige pijn in haar benen. De huisarts dacht dat het met haar zwangerschap te maken had en zei dat Naomi eerst maar eens moet ontzwangeren. Pas bij haar derde zwangerschap kwam ze bij een reumatoloog terecht, die vaststelde dat ze aan de ziekte van Bechterew lijdt. Een ziekte die vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen.

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.