“Nee, die post is van ons. Jullie zijn helemaal niet aan de beurt!” De vertegenwoordigers van VVD en PvdA spreken hun CDA-collega bestraffend toe. Aan de orde is de vacature van hoogste baas bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). “Maar wij hebben het toch goed gedaan?” uit de Christen-Democraat zijn geveinsde verbazing.

De CDA-man doelt op ‘hun’ Harm Bruins Slot, die de afgelopen vijf jaar de scepter zwaaide bij de omroep. En eerlijk is eerlijk: Bruins Slot heeft het goed gedaan. De ‘publieken’ stonden aan de rand van de afgrond toen hij binnenkwam. Ontevreden omroepmedewerkers, kibbelende bestuurders, een dramatisch slecht kabinetsvoorstel en dalende kijk- en luistercijfers. Het nieuwe programmeermodel en een stevig staaltje diplomatie hebben hun werk gedaan. De NPO staat weer op de kaart en doet het beter dan ooit tevoren.

Maar nu gaat de grote roerganger weg.

RTL-journalist Frits Wester openbaarde dat de grote politieke partijen staan te trappelen om een opvolger voor Bruins Slot te leveren. De shortlistjes zijn al binnen en de beoogde kandidaten zijn al gepolst. En let op mijn woorden: de grote politieke partijen kwartetten dit uiteindelijk af en voilà: de nieuwe bestuurder is gevonden.

En dat zou een schande zijn.

Het is natuurlijk onbegrijpelijk dat de publieke omroep door de politiek op die manier als speeltje wordt beschouwd. Het toespelen van baantjes is toch niet meer van deze tijd?! En een onafhankelijke publieke omroep, zoals we die in Nederland hebben, moet zich daar ook verre van houden. Sterker nog: de NPO moet zich tegen deze gang van zaken verzetten.

De publieke omroep heeft een bestuurder nodig die weet wat het omroepbedrijf inhoudt, liefst natuurlijk iemand die vanuit de omroep zelf voortkomt. Hilversum zit dus niet te wachten op een of andere verdwaalde politicus. Het moet simpelweg de beste man of vrouw zijn en als die persoon lid is van een politieke partij, dan is dat natuurlijk geen probleem. Maar het kan en mag natuurlijk nooit zo zijn dat je baas van de NPO kan worden – enkel en alleen omdat je toevallig aan de beurt bent.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.