Zelfs dertien jaar na de terroristische aanslagen van 11 september in New York  worden er nog slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat veelal om botresten van mensen die omkwamen in de Twin Towers.

Meer dan 40 procent van de nabestaanden heeft namelijk nooit meer iets gehoord over het lot van degene die zij verloren. 1100 van de doden in het WTC zijn nooit geïdentificeerd.

Dankzij steeds betere DNA-technieken lukt het om nog jaren later nabestaanden zekerheid te geven over het lot van hun dierbare. Tegelijkertijd vergroot het bij veel nabestaanden de onrust.

Vast in onzekerheid

Het is het scenario dat zich ook in Nederland kan afspelen na de MH17 ramp: dat in sommige gevallen nooit duidelijk wordt of slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden.

De nieuwe DNA technieken vergroten niet alleen de kans op identificatie, bij sommige nabestaanden vergroot het de onrust. 

Bijna iedereen of iedereen die in de rampvlucht MH17 zat, wordt uiteindelijk geïdentificeerd. Dat stelt Forensisch expert Shiya Ribowsky.Hij was directeur identificatie van het forensisch instituut in New York na de aanslagen van 9/11op de Twin Towers in New York. Ribowsky: "Nederland heeft hier een grotere kans op, want zelfs al wordt het vliegtuig met een raket neergehaald, dan nog zijn er passagierslijsten, waardoor je kunt zien wie er aan boord waren." 

Kijk rechtsboven deze pagina voor een deel van het interview dat EenVandaag met Ribowsky had.

Identificatie

Kunnen we in Nederland nog iets leren van de nasleep van 9/11? Niet iedereen wil die jarenlange onzekerheid, blijkt in Amerika. We spreken met Mary Fetchet en Colleen Kelly, twee nabestaanden van de aanslagen in New York over de verwerking van hun leed.

Colleen wacht nog altijd op bericht over haar broer, terwijl Mary inmiddels al vijf keer gehoord heeft dat er iets gevonden is van haar zoon.

Forensisch expert Shiya Ribowsky was na de aanslagen directeur identificatie van het forensisch instituut in New York. Hij moest leiding geven tijdens de chaos in de dagen na 11 september, proberen duidelijk te krijgen wie er op het moment van de aanslagen aanwezig waren in de Twin Towers. Over de kansen van het identificatie na MH17 is hij opmerkelijk positief.

Shiya Ribowsky over identificatie MH17