Hij verloor drie familieleden bij de ramp met de MH17. Zijn schoonzus en neef zijn inmiddels geïdentificeerd, maar zijn broer Alex is nooit teruggevonden. "We hoorden maar niks over mijn broer."

Het is bijna vijf jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Van alle 298 slachtoffers zijn er twee nooit geïdentificeerd, waaronder Alex, de broer van Piet Ploeg. Het maakt afscheid nemen moeilijk, maar tegelijkertijd houdt hij hoop dat het NFI hem alsnog kan identificeren. "Ergens blijf je altijd hopen."

Alex Ploeg
Bron: EenVandaag
Alex Ploeg, de omgekomen broer van Piet.

Operatie 'Bring them home'

Onder de noemer 'Bring them home' werd de grootste identificatieoperatie in Nederland ooit opgezet om na de ramp met de MH17 alle 298 slachtoffers te repatriëren, te identificeren en weer te herenigen met de nabestaanden voor een waardig afscheid. Toen de eerste kisten met stoffelijke resten aankwamen op de vliegbasis in Eindhoven keek Piet toe.

In een rouwstoet vertrokken de lijkwagens richting de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar het identificatieproces zou plaatsvinden. "Mijn schoonzus is als eerste geïdentificeerd, daarna hebben we een aantal keren identificaties gekregen van mijn neef. Maar we hoorden maar niks over mijn broer."

Lees ook

Uitvaart zonder kist

Na de uitvaart bleef het stil. Er werd nooit iets van Alex Ploeg teruggevonden, terwijl andere nabestaanden na identificatie afscheid kunnen nemen van hun geliefden. "Wij hebben op een gegeven moment ook een afscheid gehad, van mijn schoonzus en mijn neef. Maar zonder mijn broer. Dan zie drie foto's, en maar twee foto's. Dat blijft iets heel vreemds. Ik had nooit gedacht dat dat zoveel zou uitmaken."

Piet Ploeg: "Het was een uitvaart van mijn schoonzus en mijn neef, maar niet van mijn broer."

Voor Ploeg is het maar moeilijk accepteren dat hij afscheid moet nemen van zijn broer, zonder dat er ooit iets van hem is teruggevonden. Ook wordt hij er vaak mee geconfronteerd door anderen. "Mensen zeggen dan tegen mij: je weet toch dat hij dood is? Wat maakt het dan nog uit? Ik kan niet uitleggen wat het uitmaakt, maar het maakt zeker uit."

Bekijk hier de Tv-reportage over de identificatie van de laatste MH17 slachtoffers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.