Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne zijn 298 slachtoffers gevallen. Aan boord zaten zeker 189 Nederlanders. Volgens de VS is het zeker dat het toestel is neergeschoten.

Dat maakte de Amerikaanse vice-president Biden bekend. Het toestel zou geraakt zijn door een luchtdoelraket. Het is nog niet bekend wie dit heeft gedaan. Het vliegtuig vloog vlakbij Donetsk, boven gebied waar gevochten wordt tussen het Oekraïense leger en pro-Russische activisten. Beide partijen beschuldigen elkaar. Het gebied waar het vliegtuig is neergestort is in handen van de opstandelingen.

Zwarte doos

Inmiddels is ook de tweede zwarte doos gevonden. Gisteren werd de eerste al gevonden door de pro-Russische separatisten. De zwarte dozen zouden naar Moskou worden gebracht voor onderzoek.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok gisteren om 12.30 uur vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur, toen de vliegtuigmaatschappij ’s middags contact verloor met het toestel. Het vliegtuig stortte neer in Oost-Oekraïne, vlakbij de Russische grens. Alle inzittenden zijn om het leven gekomen.

Rutte

Premier Mark Rutte zei gisteravond nog niets te kunnen zeggen over de oorzaak van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines. Hij benadrukte dat er een onderzoek moet plaatsvinden op een ,,volstrekt objectieve manier''. 'Het is belangrijk dat het internationaal onderzoeksteam, waarvan ook Nederland deel uitmaakt, zo snel mogelijk ter plaatse aan de slag kan gaan.'

Vanavond in een extra lange uitzending van EenVandaag uitgebreid aandacht voor de vliegramp in Oekraïne. In de studio spreken we met Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft en gespecialiseerd in vliegtuigcrashes.

update
clock 18-07-2014 17:56

Liveblog vliegramp Malaysia Airlines

18.00 uur: dit liveblog is nu gesloten

-De Amerikaanse president Obama eist een onmiddelijk staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne.

-Ook premier Rutte zegt dat het toestel waarschijnlijk is neergeschoten. De Russische president Poetin heeft Rutte telefonisch verzekerd dat Rusland onafhankelijk en internationaal onderzoek wil, aldus Rutte in een persconferentie.

-De VN-Veiligheidsraad wil onafhankelijk onderzoek naar neerstorten vliegtuig. De Raad roept alle partijen op onderzoekers toegang te verlenen tot de rampplek.

-Ongeveer 30 medewerkers van de OVSE zijn met een helikopter aangekomen op de plek waar de Boeing van Malaysia Airlines is neergestort.

-Er is verwarring ontstaan over de locatie van de zwarte dozen van het neergestortte vliegtuig in Oost-Oekraïne. Zowel de Oekraïense autoriteiten als de rebellenleiders zeggen niet te weten waar de zwarte dozen op dit moment zijn, meldden Russische en Oekraïense media.

-Aan boord van het neergestorte toestel zaten 189 Nederlanders. Van vier passagiers is de nationaliteit nog niet vastgesteld. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Malaysia Airlines. Het eerder bevestigde aantal Nederlandse slachtoffers was 173.

-Oekraïense autoriteiten hebben tot dusver 181 lichamen gevonden op de plek waar de Boeing 777 van Malaysia Airlines is neergekomen. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, meldde persbureau Interfax.

-Ook minister Opstelten stelt dat het toestel 'hoogstwaarschijnlijk' is neergeschoten.

-De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat deelnemen aan het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft minister Opstelten vandaag gezegd.

-Eerste Kamerlid Willem Witteveen (PvdA) is een van de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. 

-De vliegtuigcrash van Malaysia Airlines heeft zeker aan 173 Nederlanders het leven gekost. In het toestel vlogen verder met zekerheid 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander mee. Van 20 passagiers is de nationaliteit nog niet vastgesteld.

-Maleisië stuurt een groot team van hulpverleners naar Europa. Het is de bedoeling dat 40 mensen van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines in Nederland nabestaanden gaan bijstaan. Daarnaast zullen 62 mensen naar Oekraïne afreizen om daar op de rampplek aan het werk te gaan. Het gaat daarbij om reddingswerkers, onderzoekers en beveiligers.

Uitzending donderdag: Vliegtuig in Oekraïne neergestort

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.