Vier jaar lang had hij een zware depressie. Hij kwam zijn huis amper uit en wachtte veel te lang om hulp in te schakelen. “Ik ben altijd een blijmoedig mens geweest. Ik had nooit verwacht dat ik dit zou krijgen.” Maar Geert Dales is helemaal terug. “Langzaam maar zeker kwam het oude gevoel weer terug.”

De oud-VVD wethouder, onderwijsbestuurder en burgemeester is tegenwoordig voorzitter van 50PLUS.  Uit onvrede over de koers verliet hij de VVD enkele jaren geleden en sloot hij zich aan bij de seniorenpartij. Drie keer per week werkt de 66-jarige Dales op het hoofdkantoor van 50PLUS in Den Haag. 

‘Zoek hulp’

Dales adviseert mensen die een depressie hebben, snel hulp te zoeken. “Ik heb daar zelf veel te lang mee gewacht. Veel mensen schamen zich en praten er dus niet over”. Dales zelf is openhartig over zijn depressie, maar zegt ook dat hij die periode definitief heeft afgesloten. “Ik heb het er niet meer over. De zon schijnt weer, en dat is een louterende ervaring!”

Dales heeft in die periode veel steun gehad van zijn echtgenoot Rinze de Vries, die hem aanspoorde hulp te zoeken en dingen te ondernemen. “Ik zei dan tegen hem: we gaan uit eten, want aan binnen zitten hebben we ook niks."

Noord/Zuidlijn

Geert Dales was ooit wethouder in Amsterdam. Ruim vijftien jaar geleden verzekerde hij de gemeenteraad dat de nieuwe metro niet duurder zou worden dan gepland. Nu betreurt hij dat. De metrolijn, die dit weekend open gaat, kostte twee keer zo veel als begroot. Vroeger werd ik daar door Amsterdammers op aangesproken.”

Nu merkt hij dat de stemming in Amsterdam is omgeslagen. Het enthousiasme voor de Noord-Zuidlijn is enorm toegenomen nu de metro eenmaal gaat rijden. “Tegenwoordig word ik gefeliciteerd. Dat is het andere uiterste.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.