Vijfhonderd bedrijven in de glastuinbouw worden in hun voortbestaan bedreigd. "In Nederland praten we over 1500 glas gespecialiseerde groentebedrijven. Eenderde zat in bijzonder beheer. Je kunt al zo zeggen dat 500 bedrijven in hun continuïteit bedreigd worden", dat zegt Nico van Ruiten van LTO Glasbouw in EenVandaag. 

Een groot deel van de tuinders zat al geruime tijd in financiële moeilijkheden, maar de economische sancties van president Poetin zijn voor velen van hen de druppel die de emmer doet overlopen. Zo ontvingen tomatenkwekers voor een kilo trostomaten in 2012 op de veiling nog 1,09 eurocent voor een kilo trostomaten, in juni dit jaar was dat 0,40 eurocent en eind juli 0,10 eurocent. Voor de paprika-telers is de prijs per kilo gedaald van 1,10 euro-cent in 2012 naar 0,49 eurocent na de handelsboycot met Rusland.

Prijsdaling

Nederland exporteert weliswaar maar voor 2 procent naar Rusland, maar doordat Polen de producten ook niet meer kan slijten worden paprika's en tomaten massaal gedumpt op de Europese markt en dat zorgt voor een enorme prijsdaling.  

Het is een kwestie van weken dat deze mensen het hoofd niet meer boven water kunnen houden. "Er wordt onder de kostprijs betaald en veel telers kunnen nu al niet meer hun rekeningen betalen. Als ook het personeel niet meer betaald kan worden door de teler is het einde nabij", aldus Nico van Ruiten. Zowel LTO Nederland als telers vinden dat de Europese Unie moet ingrijpen. 

Noodfonds

Zij hopen dat er een noodfonds wordt ingesteld om gedupeerde telers tegemoet te komen. LTO-voorzitter Albert Jan Maat zegt in gesprekken met Eurocommissaris Dacian Ciolos al toezeggingen te hebben gehad voor financiele steun aan telers van paprika's, tomaten en champignons. Zij krijgen zo de mogelijkheid producten uit de markt te halen. De helft van de kosten van die operatie komt voor rekening van de EU, de andere helft is de voor de telers zelf.

Albert Jan Maat doet in EenVandaag andermaal een moreel beroep op de supermarktbranche geen misbruik te maken van de lage fruit- en groenteprijzen. In telefonisch onderhoud met de directievoorzitters van de grote supermarktconcerns heeft hij hen met klem verzocht solidair te zijn met de landbouwsector.