Er moet een verbod komen op het kopen van seks. Dat wil jongerenbeweging Exxpose. Het initiatief kan inmiddels rekenen op 40.000 handtekeningen wat betekent dat het nu officieel op de agenda van de Tweede Kamer staat.

Het burgerinitiatief Exxpose wil met de petitie "Ik ben onbetaalbaar" een debat op gang te brengen over het prostitutiebeleid in Nederland. En met succes: inmiddels hebben 40.000 mensen een handtekening gezet onder de petitie. Dit aantal is een voorwaarde om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Extra hulpverlening

Een van de initiatiefnemers is Willemijn de Jong, die zelf in aanraking kwam met vrouwen uit de prostitutie voor haar werk bij het Leger des Heils. Sindsdien is ze extra gemotiveerd om het Nederlandse prostitutiebeleid aan de kaak te stellen.

"Ik geloof dat vrouwen in de prostitutie juist hele kwetsbare vrouwen zijn en dat zij juist extra recht moeten hebben op extra hulpverlening. Ook moeten ze uitstappen en alternatieven aangeboden krijgen. Maar het kopen van seks dat wordt dan wel strafbaar", vertelt Willemijn de Jong.

Willemijn de Jong van Exxpose
Bron: EenVandaag
Willemijn de Jong van Exxpose.

Bezoek strafbaar

De inspiratie voor deze nieuwe wetgeving ligt in Scandinavië. Zo is in onder meer Zweden en Noorwegen het kopen van seks nu al strafbaar. Maar dit beleid is inmiddels overgenomen in verschillende landen zoals Ierland, Frankrijk, Noorwegen, IJsland en Canada. In Frankrijk riskeert iemand die een prostituee bezoekt al gauw een boete van een paar duizend euro.

"Ons voorstel is om het kopen van seks strafbaar te stellen, net zoals de wetgeving in landen als Zweden, Noorwegen en Frankrijk. Deze wetgeving wordt ook wel het 'nordic model' genoemd. Mensen in de prostitutie zijn niet strafbaar; hen wordt hulp aangeboden. Het is wel illegaal voor derden (zoals pooiers) om aan prostitutie te verdienen", zegt Willemijn de Jong van Exxpose.

'Bescherm kwetsbare vrouwen'

Volgens de jongerenbeweging zorgt dit model er juist voor dat Nederland minder aantrekkelijk zal worden voor mensenhandelaren en zal het de uitbuiting van kwetsbare vrouwen tegengaan. Naar schatting zijn er op dit moment in Nederland tussen de 20.000 en 30.000 mensen werkzaam in de prostitutie, waarvan de overgrote meerderheid jonge vrouwen zijn.

Toch is niet iedereen enthousiast over de wetgeving in Zweden. Volgens critici is prostitutie simpelweg niet uit te bannen en wordt de sector er juist schimmiger van. Een verbod zou er juist voor zorgen dat de prostitutie in het ondergrondse verdwijnt, daar waar het veel lastiger is te controleren en waar de veiligheid van prostituees in het geding komt.

'Maak betaalde seks strafbaar'