Met 4000 deelnemers is de Buurtwhatsapp in Nieuwerkerk, gemeente Zuidplas niet meer weg te denken. In de donkere dagen van november tot maart profiteren dieven graag van de duisternis, maar naast de politie, houdt de buurt dus ook een oogje in het zeil.

Bewoner Nynke Bosselaar zette de Whatsappgroep op. Drie jaar geleden sloot het politiebureau van Nieuwerkerk. Juist in die periode waren er wat incidenten in het dorp geweeest. Zo was er een aantal keer een man op de dijk gesignaleerd die kinderen aansprak. De dijk is de belangrijkste fietsroute voor schoolgaande kinderen. "Dan krijg je als ouder een onveilig gevoel", vertelt Bosselaar.

Omarmd door de gemeente

Bosselaar plaatste een oproep op Facebook in de groep 'Je bent een echte Nieuwerkerker of niet'. Dat leverde veel enthousiaste reacties op en kort daarna was de appgroep geboren.

De gemeente heeft de initiatieven in Nieuwerkerk, maar ook in Moerkappelle, Moordrecht en Zevenhuizen, snel omarmd. De appgroepen zijn gefaciliteerd met website, instructies, trainingen, een hotline met de politie voor de beheerders en hesjes voor wie de straat op gaat.

Kijk & lees ook:

Professionalisering van de app

Technisch is de Whatsappgroep niet enorm innovatief, maar het succes zit er in dat er wordt gewerkt met verzendlijsten in plaats van Whatsappgroepen. Je kunt als bewoner wél meteen een melding doen in de Buurtaapp, maar die meldingen komen niet direct in de groep terecht.

Ze komen binnen bij de beheerders, elf vrijwilligers in Nieuwerkerk, die de meldingen via de verzendlijsten doorzetten naar 4000 Nieuwerkerkers of een deel daarvan. Alleen meldingen waarvoor ook al de politie is gebeld, worden doorgezet. 

Geen barbecue en geen oppas

"Op die manier voorkom je ook dat de groep vervuilt", legt Bosselaar uit. "Berichten over de buurtbarbecue of oproepjes voor een oppas komen er zo niet in." Dit zorgt er voor dat mensen de groep niet verlaten; men ervaart het niet als spam. Nieuwerkerk heeft zo’n 15.000 bewoners en maar liefst 4000 bewoners zijn bij de appgroep aangesloten. Ook opvallend veel oudere mensen hebben zich aangemeld. 

In het begin leidde de appgroep nog weleens tot onnodige onrust en paniek. "Een donker getinte man liep door de wijk en er kwam direct een signalering in de appgroep. Bij navraag bleek het een nieuwe buurman te zijn. Toen hebben we onze excuses aangeboden." Maar volgens Bosselaar zijn dit incidenten en is de appgroep voornamelijk een succes. "Bewoners voelen zich veiliger en we kunnen de politie goed helpen."