De Grondwet bestaat zaterdag precies 200 jaar en dat wordt komend weekend uitgebreid gevierd. Maar hoe goed kennen wij Nederlanders eigenlijk onze Grondwet? En is de 200 jaar oude wet nog wel voldoende eigentijds? 

We kijken met enkele rechtenstudenten naar de Grondwet. Zij doen mee aan een speciale ‘GrondwetStrijd’ om nieuwe artikelen voor de Grondwet te schrijven. Zo is er een klokkenluidersbeschermingsartikel geschreven en een artikel waarin de grondrechten van dieren worden gewaarborgd. 

Grondwet uit 1814

Speciaal voor EenVandaag wordt de originele eerste Grondwet uit 1814 uit het Nationaal Archief gehaald en spreken we erover met hoogleraar Joop van den Berg, deskundige op dit gebied.

Tot slot hebben wij leden van het EenVandaag Opiniepanel gevraagd hoe goed zij de Grondwet kennen en welke veranderingen zij eventueel zouden willen. Bekijk alvast de uitslag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.