Daags na de schietpartij in Las Vegas, met 58 doden en meer dan 500 gewonden als gevolg, stijgen de aandelen van de wapenfabrikanten en hebben wapenverkopers het druk. Het voelt hier in Europa als een enorme tegenstelling. Maar in Amerika is het inmiddels een bekend fenomeen. Amerikanen kopen vlak na een aanslag juist meer wapens en accessoires, deels om zichzelf te willen verdedigen maar ook uit angst dat er strengere regelgeving komt.

De dader van de schietpartij in Las Vegas had liefst negentien wapens tot zijn beschikking. Het meest recente wapen kocht hij nota bene op de dag dat hij in het hotel incheckte, van waaruit hij later zijn wapens leegschoot op de mensenmassa die op dat moment van een concert stond te genieten. 

Gun Control

Na elke mass-shooting barst direct de discussie los of er meer Gun Control moet komen, meer toezicht van de staat op het wapenbezit. Het staat op gespannen voet met het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, namelijk het recht van de burger om zich te kunnen verdedigen.  

18 jaar: half miljoen doden

Deze discussie intrigeerde de fotograaf Zed Nelson. Hij besloot achttien jaar geleden een boek te maken met portretten van mensen die wapens bezitten, ze bejagen of er slachtoffer van zijn geworden. Ze maakten zoveel indruk, dat hij met zijn boek de World Press Photo won. Nu, achttien jaar later en een half miljoen dodelijke slachtoffers van vuurwapengeweld verder, zoekt hij de mensen opnieuw op.

Vegas keerpunt?

Zed Nelson wil weten hoe de hoofdpersonen van toen na al die massaschietpartijen kijken naar het wapenbezit en de discussie die hierover in Amerika wordt gevoerd.

De uitkomst is fascinerend: wapenbezitters lijken alleen maar gesterkt te zijn in hun overtuiging zich te willen beschermen. Slachtoffers daarentegen zijn juist gefrustreerder geraakt, omdat de schaal van de massaschietpartijen keer op keer groter wordt. Met Las Vegas als dieptepunt, waarvan zij nu hopen dat dit wellicht een keerpunt is in de wapendiscussie.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.